Menneskerettigheter i panikkens tidsalder.I går gikk Sylvi Listhaug ut i prime time og mente at vi bør «utfordre» menneskerettighetene og internasjonale avtaler for å sikre våre egne borgeres sikkerhet. Man sitter foran tv’n og spør seg om man hører rett.

Vi er vant til mange tvilsomme og en del vulgære utspill fra den kanten, men når man går til angrep på menneskerettighetene som er grunnmuren i Europa, som ble skrevet etter en av verdens største og grusomste kriger, som skal forhindre gruppetenkning og forfølgelse av mennesker, da har valgkampen sunket ned på et nivå selv jeg ikke så komme fra den kanten.

Nå mener altså ministeren med ansvar for innvandring og integrering at disse rettighetene er modne for å justeres eller utfordres  siden de ikke er i tråd med Fremskrittspartiets stigmatiserende syn på mennesker som kommer hit. Og eneste kommentar fra statsminister Erna Solberg i går kveld var: HEIA ROSENBORG!!

Rett etterpå står justisminister Amundsen og støtter Listhaug i en debatt, og glemmer at han er justisminister og ikke FrP-poliitker når han snakker om rikets sikkerhet.For både han og Listhaug får det til å høres ut som om de ca 1600 som ikke vil forlate Norge er potensielle terrorister, og derfor må vi fengsle dem for å verne om våre egne borgere. Og det er der det begynner å bli problematisk. I følge menneskerettighetene kan man ikke skjære en gruppe mennesker over en kam og mene at alle disse individene er en fare for rikets og publikums sikkerhet. Tenk om jeg skulle ha påstått alle alle FrP’ere er rasister, da ville man nok fått høre?

Og i dag morges bjeffer Siv Jensen og løfter fram Teresa May som et eksempel på at det ikke bare er Listhaug som mener dette, for den britiske statsministeren ville gjøre det samme. Men som vi vet, hun fikk det ikke til fordi det var i strid med grunnloven og på grunn av at menneskerettighetene er overordnet grunnloven som gjør at det er en lang og svært omstendelig prosess å endre den.

For hva er det som stopper Trump i mange av hans mest crazy utspill? Jo, grunnloven.

Så om Listhaug og Jensen ikke skjønner at et politisk parti ikke kan overprøve og utfordre menneskerettigheter og grunnlov bare fordi partiet daler på alle meningsmålinger og panikken tar dem er de amatører.

Og om Erna Solberg nå ikke setter foten ned og viser hvem som er regjeringssjef er det bare å innse at hun ikke er i stand til å lede en regjering, ei heller være garanti for at vi ikke kommer i den situasjon at lov og rett tilpasses og utfordres for å gå etter grupper av mennesker man ikke ønsker her. Denne gangen er det 1600 flyktninger.

Neste gang er det kanskje deg. Eller meg.Leave a Comment