En kvinnelig politiker utsettes for rykter. Det påstås at hun har voldtatt en seksten år gammel gutt i en kornåker. Det er nettavisen Resett som bringer dette til torgs, og en del små lokalaviser klipper og limer og lager sin versjon av “hendelsen” på sine forsider med fullt navn og bilde. På sosiale medier deles linkene som sannhet og en fjær blir til ti høns. Og Resett gnir seg i hendene og ler hele veien til klikkbanken.

Den kvinnelige politikeren som sitter midt i forhandlinger om regjeringsplattform må rykke ut å gi et intervju om disse ryktene. Jo da, hun har nok vært på en og annen fest i Trøndelag, der hun vokste opp, men “jeg er ingen overgriper” må hun si til en av landets største aviser som også kan fortelle om at hun blir kalt “ei feit sugge” “ei purke” og det som verre er, samt at hun har blitt ringt opp av en mann som forteller at “du skal bli tatt av dage””jeg sto rett bak deg i går”.

På den norske “Muppet-balkongen”, som skiller seg fra den amerikanske ved å mangle både vidd og humor sitter de sinte og bitre gubbene som er personlig fornærmet på #metoo og skriker fra toppen av lungene “HVORFOR SKRIVER IKKE DEN VENSTREVRIDDE PRESSEN OM EI JÆVLA PURKE SOM VOLDTAR EN STAKKARS UNG GUTT I EN KORNÅKER????!!!” For de vet nok hva som er agendaen med denne jævla hashtaggen, det er å henge ut alle menn i gapestokk, mens disse hellige kvinnene slipper fri uansett hva de gjør. Ah well.

Og nachspielet når nye høyder på Facebook mens mørket legger seg og ordene ikke lenger tar en svipptur innom hjernen før de renner ut av fingertuppene.For Facebook er ikke lenger bare en nettside for kattebilder og Instagrambilder av frokosten i Marbella, den er blitt en rettssal der Gud og hvermann er advokater og etterforskere, og alle har en venn i Dagbladet som vet og en politimann som har sett både det ene og det andre, så ikke kom her å si at Ságat eller Bodøposten juger! Familien har bekreftet at purka har tafsa på gutten, som har fått psykiske plager, men familien regner seg ferdig med dette, så de vil ikke stå fram. Og burde ikke det være god nok dokumentasjon for å erklære den kvinnelige politikeren som overgriper?

Men bak alt dette roper demokratiet og rettsstaten desperat om hjelp, stopp stopp, sier disse to mens kobbelet løper i rasende fart mot neste egenproduserte politisk kvarter i morgengryet.

Jeg sitter her og skriver mens lyset stiger her i nord. Tenker at det kanskje er på tide å forlate sosiale medier for godt. Men på den annen side, kanskje bli og ta kampen for sannhet, saklighet og etterrettelighet? Kanskje trykke enda hardere på, prøve å bidra med innhold og ikke bare tomhet? For man kan oppnå så mye bra på sosiale medier om man ikke bare bruker dem som klagemur og søppelbøtte.

I dag får vi en”ny” regjering, og den nevnte damen i denne teksten blir etter alle solemerker og lekkasjer vår nye kulturminister, men denne kornåkeren vil forfølge henne i mange år. Var det ikke hun som, eh? Jeg er helt enig med det Henning Kvitnes sier i den fine sangen sin: “Evig eies kun et dårlig rykte.”

2018 er nytt. Skal vi møtes til saklig og redelig debatt. Respektere hverandres grenser på alle mulige vis, det er det #metoo handler om. Den er ikke en kjønnskamp eller ment å skape en vollgrav mellom mennesker. Stay classy folkens.

Illustrasjon: Tiril Valeur

 Showing 4 comments
 • Jorunn Tangen
  Reply

  Det er faen meg mye trist i denne lilleputtstaten! Og at alle vet noe, og noen vet mere om deg enn deg sjøl, JA det har mange fått erfare… EVIG EIES surmagete oppstøt fra jævla sladrehauker. Man kan si hva man vil, men sosiale medier fikk jævelskap til å blomstre. Så mye at man må sjekke og vurdere venneforespørsler og alt man skriver 🙁
  Takk så langt Sven Henriksen!

 • Lillian Silfvenius
  Reply

  Tusen takk for at du skriver og bryr deg. Har vært helt rystet over alle som tror på alt som blir publisert.

 • Tor Wang
  Reply

  Jeg ble også missbrukt av en eldre dame, da jeg var 16 år. Jeg forstår hva han går gjennom nå, og er som han fremdeles i terapi. Jeg mener forøvrig at det er dette #metoo bør handle om. Nemlig overgrep og fokus på det – uavhengig om at det er en gutt som har blitt utsatt for dette denne gangen og ikke en jente. Det er derfor viktig for alle oss menn som har blitt missbrukt også ser at det blir tatt på alvor. Det kan hjelpe oss å få sårene til å gro litt mer. Takk for at dere tar dere bry med å ha fokus på dette

 • Sven Henriksen
  Reply

  Tor Wang, jeg er ikke uenig i dette i det hele tatt. Men vi vet ikke om denne hendelsen er sann. Jeg sier overhodet ikke at overgrep mot menn ikke har noe med #metoo å gjøre.

Leave a Comment