En bitteliten justisminister?Saken er denne. Regjeringen, les Høyre og FrP ønsker å gjøre noe med den store terrorfaren som “truer” Norge.

Derfor ønsker de å frata folk som kanskje kan være en trussel statsborgerskapet, som i noen tilfeller vil kunne gjøre uskyldige mennesker statsløse. Jeg kan ikke la være å tenke på den paranoiaen som spredde seg i USA etter 9/11 da menn med litt for store skjegg ble tauet inn på grunn av at de kanskje kunne være terrorister.

Og nå vil man altså bare “undersøke” hvilke midler som kan brukes for å gjøre faren for terror mindre i fedrelandet. Og “det må da være lov uten at AP skal trekke 22.juli-kortet” svarer Høyres Jan Tore Sanner når AP reagerer.

For det første, hvordan leter man etter en terrorist, og hva ser man etter?Om man tenker lang kjortel  og turban, toppet med et gedigent skjegg og morskt blikk er vi jo inne i klisjeenes verden, men vi vet alle at de fleste terrorister ikke ser slik ut.

Og vi burde jo vite det av egen erfaring, eller? Den eneste gangen det er blitt uført virkelig terror på norsk grunn satt vi alle og stirret feil vei. Vi satt med blikket rettet mot “Mekka”, mens en blond gutt fra Frogner satt og utformet sin plan og skrev sitt manifest for “sitt nye Norge”. Resten vet vi.

Så hvordan lete etter og finne en terrorist?

Selvfølgelig, og heldigvis får man ikke flertall i Stortinget for å legge grunnlov og menneskerettigheter til side i sin ihuga kamp for å beskytte fedrelandet mot en fiende som har vokst seg større enn virkeligheten grunnet egen politisk overbevisning.

Og hva gjør man da? Jo om man er FrP begynner man og furte og setter seg sammen på kammerset og meisler ut en ny strategi som skal få oppmerksomheten vekk fra nederlaget. Det hviskes og tiskes, og på samme dag som Erik Poppes film om terroren på Utøya og i regjeringskvartalet har premiere blåser man høyt i hundefløyta.

“Arbeiderpartiet er mer opptatt av terroristenes ve og vel enn Norges sikkerhet. Lik og del.” skriver justisministeren på Facebook, og anklager dermed et parti som ble hardt rammet av terroren på Utøya for ønske terrorister velkommen til Norge. Det er så man nesten ikke tror det man leser.

Senere samme kveld kommer statsministeren på banen og sier at “Tja, denne debatten mellom Frp og AP får de stå for selv, den kan ikke jeg blande meg inn i…”  Og så føyer hun til at AP har da sagt stygge ting om høyresiden, så såpass må de tåle. Ja?

Skal en statsminister virkelig akseptere at hennes justisminister mener at landets største parti ønsker terror til Norge, at AP er mer opptatt av terroristenes ve og vel enn landets sikkerhet? Vi får se hvordan dette ender, men hun vil ikke kritisere Sylvi, og mumler bare et eller annet om at politikere bør passe på hvilke bilder de bruker når de diskuterer, og om de tramper over så får det stå for deres egen regning.

Men utover kvelden begynner det å murre i Høyre. Bergens Tidende publiserer en artikkel der flere og flere Høyre-topper går ut og sier at de overhodet ikke støtter justisministerens lik og del-retorikk om terror. De mener sågar at den bør slettes, men også unnskyldes. Og Kulturministeren går også kraftig ut og sier at påstandene mot AP er direkte urimelige og at Venstre ikke stiller seg bak den, og vi aner en bittelitt større kulturminister.

Jonas Gahr Støre står rystet på Dagsrevyen og sier at “Vi har en bitteliten justisminister. Og har vi en bitteliten statsminister også?”

Justisministeren avfeier som vanlig all kritikk og sier via en sms til NRK:

“Om Ap ikke er fornøyd med debatten, kan de jo bare snu i saken…” og St. Sylvi forsvinner inn i lørdagskvelden med et skjevt smil på leppene, mens nede i Arendal sitter hennes parti og klipper og limer sammen et nytt fremstøt på Facebook. Og rett etter at Rybak har vunnet MGP postes det et bilde av Jonas Gahr Støre, Audun Lysbakken og Knut Arild Hareide med teksten: “Vi er så sinte for at Fremskrittspartiet ikke vil la terrorister komme til Norge. Lik og del, venner.”

Da Sumaya Jirde Ali var gjest hos Torp i forrige uka og snakket om debattklimaet og hetsen hun har blitt utsatt for sa hun: “Jeg synker, jeg synker, hele tiden synker jeg.”

Det er ikke bare Jirde Ali som synker, vi synker hele gjengen med denne regjeringen.

Vi dras inn i en spiral av stygg retorikk fra politikere som på den ene siden hyler opp om at alle som kommer hit må ha respekt for vårt frie, åpne og likestilte demokrati, men som på den andre prøver å penetrere og ødelegge det med alle tilgjengelige og utilgjengelige midler.

Heldigvis ser vi et gryende opprør i Høyre, endelig brytes tausheten i dette partiet som er tuftet på rettsstatens prinsipper. Heldigvis står Stortinget på lovens og menneskerettighetens side, enn så lenge.

Men dette går ikke lenger. Frp må forholde seg til sine nederlag i et folkevalgt storting, og det må statsministeren også. Og det vet hun.

Det store spørsmålet på de flestes lepper er: Hvorfor setter ikke Erna Solberg foten ned?

Jeg tror svaret er enkelt at nesten ingen våger å si det. Statsministeren kan ikke gå ut å sette justisminister og FrP på plass, for hvem er hun uten Siv og Sylvi? Hun er bare en eks-statsminister. Erna Solberg er i den uheldige gisselsituasjonen at hun lever på disse to politikernes nåde. Og derfor kan Fremskrittspartiet ture fram som de vil, og derfor må Solberg late som om dette er en litt stygg krangel mellom to partier som er uenige.

Men det er mer enn det. Det er to politiske ideologier som støter hardt mot hverandre. Og denne kampen for menneskeverd og rettsstat vinnes ikke ved å kalle justisminister og statsminister stygge ting. Så slutt med det på sosiale medier.

Det er nå vi bør være saklige. Spørre rett ut:

Kjære justisminister, hva skal vi lete etter når vi leter etter mulige terrorister? Hva mener du vi skal se etter?

Når folk skriver “Søl bensin og tenn faklene!”, er det grunn til å frata dem statsborgerskapet?

Når en blogger som er støttet av milliardærer trakasserer en ung somalisk godt integrert jente til taushet og psykisk sammenbrudd, er det innafor for en norsk borger?

Du trenger ikke føye til en masse adjektiver og stygge ord, spør rett fram og helt enkelt. Lik og del.Showing 28 comments
 • Børge
  Reply

  Jeg sier ikke mer enn, spot on!

  • Erik Solberg
   Reply

   Du har misforstått (med vilje?) hele saken! Det er IS krigere som “bør fratas passet”,og ikke vanlige uskyldige folk! Hva dette har med en film om enmannsmassakeren på Utøya å gjøre i det heletatt må du spørre den forvirrede Jonas Gahr Støre om! (Han var jo høyremann som ung og har ikke noe forhold til Utøya overhode) ! Nå må dere venstresidefolk glemme Utøya og komme dere videre, eller dere mister alle velgere bortsett fra innvandrere!

   • Knut Jenssen
    Reply

    Hvor mye har du selv forstått? «Det er selvsagt bare skyldige som skal straffes, ikke vanlige uskyldige folk.» De som har mørkere hudfarge uten å ha vært på sydenferie og dessuten har stort skjegg og kjortel er skyldige, alle andre er vanlige uskyldige folk. Eller?

   • Maria
    Reply

    Enig

 • Merete Williams
  Reply

  I have been watching the so called political debates in Norway over the last few years with increasing dismay and anger. This is not the Norway I left some 40 years ago. That a minister of state can express herself as she does, using direct lies and and made up scenarios to support herself , and not be publicly chastised by the prime minister and indeed her own party beggars belief. One is left to assume that they condone and indeed support her. By being quiet they are in reality implying that what she says is acceptable. This is not political debate, it is undignified mudslinging. When these politicians are leaving comments that are openly racist and surely illegal on their webpages, they are implicated in. They are in fact inciting to violence, they are encouraging extreme views which can foment acts of terror. But maybe they think that hate crime and and all that can breed is ok as long as it supports their view? They are inflicting damage to society which will take many years to undo. Sadly these people were re elected after their first term in office. Why? My impression is that too many people are consumed by self interest, and were taken in by election promises, many of which appear to have been empty promises. The only to benefit would seem to be the super rich. I feel shamed and grieved. Wake up and have a proper debate, based on realities, not monsters under the bed. Sadly the minister of justice would appear to be as fanatical and extreme as the people she fears, or is this a clever ploy to scare people to vote as she would like. Power corrupts.

 • Mona Olaisen
  Reply

  Spot on!!

 • Geir Hausken
  Reply

  Takk Sven.

 • Andreas Myge
  Reply

  Glitrende, og innertier nok en gang!

 • Lars B. Vikesland
  Reply

  Off topic spør du meg. Var det ikke snakk om de som returnerer fra deltagelse i IS ?

 • Tom Waaler
  Reply

  Totalt skivebom på alle punkter. Det gjelder ikke “hvem som helst”, det er snakk om is-krigere som kommer “hjem” igjen.
  De er sikkert snille og uskyldige.

  Den godt integrerte somaliske jenta? Du mener hun som skriker fuck Listhaug og fuck politiet?

  Der var det innlegget ditt parkert.

  • Livar Dubland
   Reply

   “Det gjelder ikke “hvem som helst”, det er snakk om is-krigere som kommer “hjem” igjen.” Ja, du vet at ett sted må man begynne. Vi får begynne å dømme disse uten å være innom en domstol. Kanskje eksekvere vedtaket fra en byråkrat umiddelbart. Vi må for all del unngå plunder og heft med bagateller som menneskerettigheter, grunnlov og slike uvesentligheter.
   Hva skal vi fortsette med? Hvilke grupper synes du bør stå som nummer to og tre på listen?

   • Simdre
    Reply

    Totalt skivebom ja… Det handler om prinsipper rundt vår rettsstat. At du ikke forstår dette er tilgivelig, men at en statsråd ikke klarer å forholde seg til virkeligheten er rett og slett kritisk!

  • Sven Henriksen
   Reply

   Takk for svar. Dette handler om at man vil frata domstolene oppgaven å finne ut om noen trenger å få sitt statsborgerskap tilbaketrukket. Hvor mange IS-krigere er det som kommer hjem? Er det så mange at domstolene ikke kan håndtere det? Nei, det er det ikke. Og – Sumaya er en svært integrert kvinne, og at hun ved to anledninger har sagt FUCK har hun beklaget. Må en kvinne fra Somalia være perfekt, mens andre kan drite seg ut, forgripe seg, og så havne i regjering som minister. Takk for at du gidder, selv om innlegget mitt ble parkert. Mvh Sven

 • Jorunn Sandvik
  Reply

  Skikkeleg godt! Verkeleg heilt presist! Takk

 • Trond Kvitvik
  Reply

  KrF, Venstre og Senterpartiet bør si klart i fra: Vi vil ikke ha dette griseriet av en regjering lenger, vi kan gjøre noe med det!

 • Ørjan Kristoffersen
  Reply

  IS soldater er de som er aktuelle nå, men gjelder for alle. Ikke bare IS soldater.

 • Terje Storm Unhjem
  Reply

  Dette er noe av det verste følelseladete mølet jeg har lest…. Her har vi en person som ikke forholder seg til verken virkelighet eller forslag.

  Hvor skal vi lete etter terrorister?

  Vi kan begynne å “lete” blant de som PST har dokumentert har tilsluttet seg ISIS, og nå vil hjem igjen. Man trenger ikke “lete” for å finne potensielle terrorister i Norge lenger. PST har ca 100 stk ferdig registrerte, og disse ønsker ikke PST skal få komme inn igjen i det norske samfunnet, ettersom de er høyrisikopersoner. Men så lenge de er norske statsborgere, så kan ingen hindre dem i å komme hjem og gå fritt rundt i det norske samfunnet.

  Og forslaget gjelder k u n de med doble statsborgerskap, ingen blir dermed “statløse” som forfatteren her hevder. De vil bare ikke inneha norsk pass og statsborgerskap.

  Hånlatteren runger fra venstresiden og godhetstyrannene over sammenligningen med å frata en fyllekjører førerkortet. Man sammenligner terror og retten til å kjøre bil sier de. Går det an å være så snever i tankegangen? Det er r e s u l t a t e t av å la være å foreta seg noe man søker å hindre, nemlig flere døde, enten på veiene, eller på en togstasjon, idrettsarena, flyplass, mm. Det er der sammenligningen må ligge; Begge deler er preventive handlinger.

  Og i likhet med om man føler at politiet har frattatt en førerkortet feilaktig, så kan også IS krigere gå til sak mot staten, med fri rettshjelp, og be domsstolene om å omgjøre vedtaket.

  Men i motsetning til førerkortløse, som opposisjonen synes er viktig å frata førerkortet av hensyn til landets øvrige befolkning, så vil man ikke foreta seg noe overfor kjente terrorister, som beviselig har kjempet for ISIS….MOT norske soldater! Skammelig!

  • Sven Henriksen
   Reply

   Hei Ålesund FrP, dette var litt av en tirade. Takk. Tror du må lese det jeg skrev en gang til, og denne gangen veldig sakte. Ha en fin dag.

  • Bent Aronsen
   Reply

   Bullseye!

 • Wanja Dahl
  Reply

  Dikt av Martin Niemöller
  (Gjendiktet og oversatt til norsk av Aktive Fredsreiser)

  Først kom de for å ta kommunistene.
  Jeg protesterte ikke
  – for jeg var ikke kommunist.

  Så kom de for å ta fagforeningsmedlemmene.
  Jeg protesterte ikke.
  – for jeg var ikke fagforeningsmedlem.

  Så kom de for å ta jødene og sigøynerne.
  Jeg protesterte ikke,
  – for jeg var ikke jøde eller sigøyner.

  Så kom de for å ta de homofile.
  Jeg protesterte ikke,
  – for jeg var ikke homofil.

  Da de kom for å ta meg,
  var det ingen som kunne protestere.

 • Wenche Wangsmo
  Reply

  Som vanlig traff du spikeren på hodet, Sven Henriksen. Takk for et glitrende innlegg – og for den elegante måtene du parerer ufattelige tirader på…….

 • Reidunn Thune
  Reply

  Oppdaget ikke bloggen din før i dag. Nå har jeg til gjengjeld lest alt du har skrevet her. Jeg er superkresen hva blogger angår. Bloggen din er veldig bra. Jeg slukte alt med åpent sinn. Og ser fram til neste innlegg. God søndagskveld til deg fra meg!

 • Terje Bratsberg
  Reply

  Flott skrevet blogginnlegg. Uavhengig av hva man mener om ulike politiske standpunkter og begrunnelser, så er det ganske utrolig at statsråder prater dummere enn hva man kan oppleve på dårlige nachspiel. Ingen er overrasket over FrP eller engelen Sylvi, men hvor ble det av det solide Høyre man er vokst opp med gjennom tiår?

 • Line K.
  Reply

  Takk for denne, en av de to beste kommentarene jeg har lest i denne saken!

  Det later til at mange også glemmer at det kun er de med dobbelt statsborgerskap som vil kunne fratas sitt norske statsborgerskap. Vi har jo også internasjonale konvensjoner å forholde oss til og de forbyr å gjøre noen statsløse. Og selv om vi hadde kunnet, ville vi blitt sittende med dem likevel. Det er ikke noe sted å sende dem, ingen vil ta imot statsløse.
  Så hvor mange hjemvendende fremmedkrigere og potensielle terrorister med dobbelt statsborgerskap har vi egentlig?

  Og hvis rettsapparatet ikke klarer å ta seg av å frata disse svært, svært potensielle få deres norske statsborgerskap, hvordan kan da den sittende Regjeringen samtidig fremlegge nytt lovforslag som skal tillate enhver som måtte ønske det å få dobbelt statsborgerskap i Norge?

  Det er så en undres om det er mer enn retorikken som blir skrevet av fjortiser uten filter.

 • Hilde Pettersen
  Reply

  Takk for direkte spørsmål som reaksjon på nedrig smuss. Skulle tro politikere visste bedre enn det Listhaug gjør. Men når det ikke er tydelige føringer eller stramme tøyler til stede er visst alt tillatt for henne og hennes parti. Trist at statsministeren skal huskes for feig unnlatenhet. Synd for meg som kvinne at dette er kvinnelige ansikter utad i dagens Norge. Synd for landet vårt at mange vil tro vi er styrt av et blåbrunt, narsissistisk hegemoni. Heldig for oss at vi fortsatt har mulighet til å heve vår røst. Heldig for oss at vi har folk som Sven Henriksen som med falkeblikk følger med, og som fører en kvass penn med stødig hånd. Fortsett med det! Kanskje Høyre våkner av dvalen snart og tør vise at de er mer enn bittesmå tåkefyrste marionetter. Fremskrittsparti-trollet er jeg redd jeg håper sprekker i sola i nær fremtid.

 • Sajber
  Reply

  Dette var tynn suppe på strå.
  “….mener at landets største parti ønsker terror til Norge”

  Ser gjerne at du underbygger denne tynne stråmannen. …eller er det manglende tekstforståelse. Det var IKKE det Listhaug sa. Det er rett og slett fri dikting fra forfatterens side.

  Hvordan se etter terrorister: Tja hva med å sjekke om de har deltatt som fremmedkrigere.

  Synes du det var vanskelig eller snakker vi kverulering og frp forakt?

  Det er bare å lese Gjørv kommisjonens rapport dersom man lurer på APs forhold til “nasjonens sikkerhet”..De er og blir fullstendig ubruklige.

  Støre løper til Solberg….som å sladre til mamma. Nesten like komisk som når han måtte ha Gro til å fortelle folket hva han EGENTLIG mente under valgkampen.

  At Støre må gjemme seg bak ABB for å forsvare seg er ynkelig. Han burde kunne argumentere uten å måtte ha hjelp fra ABB

  • Veronika
   Reply

   “… at mange vil tro vi er styrt av et blåbrunt, narsissistisk hegemoni.”
   Det er ikke et trosspørsmål, det er et faktum. Men takk for definisjonen.

 • Åshild
  Reply

  Jeg er helt enig i at forsøpling av debatten er en uting. Men jeg er også opptatt av at fakta skal være korrekte. Ellers blir debatten forenklet og fordummet. Alt i første avsnitt dukker det opp en usannhet: Mennesker kan bli statsløse. Nei, det kan de ikke! Det står klart og tydelig i premissene for dette at det gjelder folk med DOBBELT statsborgerskap. Det har selvsagt aldri vært aktuelt å ta fra folk det eneste statsborgerskapet de har!

Leave a Comment