Overspill for galleriet?



Solberg-regjeringen er under press. I dag kan det hende at alt faller sammen for det borgerlige samarbeidet.

Enkelte mener at opposisjonen overspiller sin reaksjon på justisministerens postinger på sosiale medier, og at venstresiden ikke er i stand til å danne en ny regjering om den sittende går av. Men er det overspill å sette foten ned for retorikk som utløser så mye hat og unødvendig spetakkel? Umusikalske utspill som får innvandrerfiendtlige og livredde damer til å sette i gang blomster-aksjoner og demonstrasjoner foran Stortinget der justisministeren hylles som et mobbeoffer og eldre herrer til å stille seg opp på Eidsvolls Plass å gjøre nazihilsen midt på høylys dag?

Hvorfor skjer alt dette på Erna Solbergs vakt? Er det verden som er blitt forandret?

Har Trumps endeløse twitter-strøm åpnet for en annen måte å drive politisk retorikk på, eller har Erna Solberg gått til sengs med samarbeidspartnere hun burde holdt seg langt unna? Kanskje begge deler kan ha et snev av sannhet i seg.



Men her sitter man litt fjetret og ser at sittende justisminister får ros fordi hun tar avstand fra nazister. Hvordan havnet vi der? Det burde da være fullstendig unødvendig for en norsk justisminister å ta avstand fra slike grupperinger om det ikke er henne selv er den som har fått disse ulmende tendensene til å komme fram i lyset?

For i løpet av de snart fem årene Listhaug har vært minister i ulike departementer har hun brukt en usedvanlig hard og spekulativ retorikk på sosiale medier og i MSM. Og ingen vet hvor mange ganger hun har ment seg misforstått og vranglest, og da postingen om AP og terror rant altså begeret over for opposisjonen.

Jeg synes ikke opposisjonenes reaksjon er overspill. Jeg synes det er på sin plass å sette foten ned siden regjeringssjefen ikke gjør det. I storm etter storm har Erna Solberg gått mumlende rundt og sagt med flakkende blikk at hun har tillit til Listhaug, mens Listhaug har fått dure videre og nesten har ledd sin egen regjeringssjef rett opp i ansiktet.

Nå er stakkars bittelille Krf i klem i en skikkelig kattepine. Partiet er splittet. De aller fleste vi bli kvitt Listhaug, men alle vil beholde Solberg, og svært få vil fjerne regjeringen og få AP og eventuelt SV inn på taburettene. Men Krf har fristilt seg politisk i denne perioden og har ingen samarbeidsavtale, så pendelen kan svinge begge veier.

Jeg tror både Høyre og Ap bør spisse sine partiprogram og profil og finne tilbake til seg selv før neste valg.

Så får vi se hvem av dem som makter å reise seg selv tilbake til gammel storhet. For å være så lite som Høyre er nå er nesten umulig når du må løpe til Stortinget for hver minste lille ting. Og på toppen av det hele har man rabiate ministre av begge kjønn som løper rundt som løse kanoner på dekk. Stø kurs? Nei.

Sylvi Listhaug har kommet for å bli, vi blir ikke kvitt henne i norsk politikk.

Men hun kan ikke tvinne et helt land rundt lillefingeren bare fordi man er redd for å tirre henne. Tenk at norsk presse har kalt henne “en såret tiger” som kan bli farlig utenfor regjeringen. Noen trenger en dramaturg.

Og vi trenger en politisk ledelse før alt ender i kaos.

 



Comments
  • Inger Bjørnsvik Larsen
    Reply

    Godt tenkt og skrevet.. Men på hvilket grunnlag sitter egentlig denne regjeringen? Er det ikke på populismen der Frp har fridd til, og skremt opp de bruneste og frustrerte i dette landet. Der Listhaugs rolle har vært en propaganda maskin, hvor hun trekker til seg disse velgerne og står som en garantist for dem, i den posten hun nå har hatt.. Garanti for hva da? Jo for det som står i Frps eget program.. være i mot.. ikke-vestlig innvandring.. Slik som de lovet bomfrihet,, så har dette løftet om å kaste ut muslimer, vært servert under bordet.
    Når de først kom med forslaget om å tillate dobbel-statsborgerskap, som en regel.. og ikke nå kun som et unntak, nå sist høst.. Og på samme tid, slanker inn domstolene. så det tar opp til to år å få saker opp til dom… Ja så legger de opp til at PST står å klør seg i hodet, over mulige scenarier som de må jobbe med… Men forslaget om administrativ tilbake kallelse av statsborgerskap, har aldri egentlig handlet om terrorisme… men om mistanker og om å kunne kaste ut norske muslimske statsborgere…
    Enig at det handler om å reise seg for Erna.. Men sorry… huset hun bygde er bygd på sand.. og synkende myr…

Leave a Comment