Men hva med Middelhavet, da dere?I godt og vel to uker har en hel verden sittet fjetret og fulgt marerittet der en gruppe unge gutter og deres trener har vært sperret inne i en grotte i Thailand.

Dramaet hadde alle ingredienser for å fenge et stort publikum i seg. Verdens presse, også den norske selvfølgelig, har sendt 24/7 i alle kanaler. Hver minste lille detalj er blitt endevendt og snakket om, eksperter har snakket og snakket, og vi har sittet forsteinet foran flatskjermene og slurpet det hele i oss, mens hjerter og tårer har flommet over alle grenser i sosiale medier.

La det være helt klart, jeg er lettet over at guttene og treneren er reddet ut, og det er trist at en av hjelpemannskapene mistet livet for å redde andre.

Og det finnes ikke for mye kjærlighet i verden, det finnes alt for lite. Så kanskje dette voldsomme fokuset på denne hendelsen kan føre med seg noe godt for ulykker og katastrofer som pågår og som vil komme? Muligens vil dette få folk til å tenke at det er viktig også å støtte, føle og følge mindre spektakulære hendelser, også de vi har hørt så mye om at vi ikke orker mer.Det jeg liker dårlig når fokuset fra media og publikum sentreres om ett sted snevres rommet for å mene noe annet inn til det marginale.

Jeg, og mange andre hevet stemmen og sa, men hallo, det skjer jo andre ting i verden nå. Det må man ikke finne på å gjøre når det store “dyret” på sosiale medier har satt seg i bevegelse, når majoriteten har valgt sin sak og mål for empati og hjerter. Straks du hever stemmen for noe litt på siden av konsensus beskyldes du for å mene at de som er opptatt av dramaet i grotten ikke bryr seg om andre mennesker i nød, og du selv blir beskyldt for å være en kald fisk som ikke skjønner hvor jævlig disse guttene har det.

Som et voksent, rimelig våkent menneske som har vært i noen sjøslag i livet har jeg ingen problemer med å forestille meg hvordan det er å være sperret inne i en mørk grotte med lite luft, uten mat og drikke. Jeg får panikk bare ved tanken på å sitte fast i en heis. Men om du er så dum å si: “Men hva med Middelhavet, da dere?” så er helvetet løs.  For det verste du kan finne på å gjøre er å sette noe fælt opp med noe du selv mener er verre eller like ille.

Så hva med Middelhavet, da dere?

Det som skjer i Middelhavet nå er ekstremt. Flere av EU-landene har tatt alle de tre redningsskipene i “arrest” og er nektet å redde folk fra å drukne på havet, og de ligger nå ved kai i Valletta på Malta. EU har dessuten gitt kaotiske Libya ansvaret for å organisere og hindre menneske-smulgere å lokke folk til å legge ut på den farefulle reisen over havet. Som om ikke Libya har nok å slite med fra før? EU, men også Norge viser en grell og iskald ansvarsfraskrivelse for disse menneskene som utsettes for grusomheter i leire og langs havkanten.

Men som sagt, jeg er glad og lettet over at grottedramaet i Thailand er over, at alle så nær som en overlevde.

Og til alle dere som fortalte meg at det går an å tenke på andre i nød selv om man følger det som skjer i Thailand med tårer og hjerter, jeg regner med at dere deler denne, nå som dramaet er over? Skal vi tenke litt på Middelhavet? Håpe på en happy end?

Dramaet i Thailand fikk en happy ending, ikke på grunn av hjerter og cyberspace-tårer, men på grunn av stor medmenneskelig innsats. Men alle hjertene og tårene løftet de som hjalp gjennom dagene. Skal vi jobbe for en happy ending andre steder også? I Middelhavet er løsningen medmenneskelig innsats og politisk samarbeid. Det skader ikke om Facebook-koret synger med.

 

 Showing 6 comments
 • m88.com
  Reply

  Ignatius Piazza, the Millionaire Patriot, wants you to see essentially
  the most awe inspiring reality show series ever, called Front Sight
  Challenge. They will shun jobs its keep isn’t advantage of the neighborhood involved.

  The Open Video Project: This is site having a huge number of digital video for sharing.

 • Reply

  Very good article. I’m facing a few of these issues as well..

 • تسديد قروض
  Reply

  After going over a handful of the blog articles on your site, I really appreciate your technique
  of blogging. I saved it to my bookmark website list and will be checking back in the near future.
  Please visit my website as well and let me know what you think.

 • Reply

  You made some good points there. I checked on the net to find out more about
  the issue and found most individuals will go
  along with your views on this web site.

 • crowdwaves.com
  Reply

  Always try and set an allowance for that equipment which means you manage to select the one that you can afford.
  Some treadmills place the speed and incline options directly
  into the handrails. A very basic motorized you’ll cost you anything from $500 to $1500 while a
  high quality treadmill packed with features will surely cost anything
  from $3000 and upwards.

 • Golf Laser Rangefinders
  Reply

  There are now many golf GPS units on the market to choose from, however you should look at
  some of the specifications in the device before
  purchasing. You want to purchase the rangefinder most
  abundant in bang for your buck – more useful features at the reasonable
  price coupled with durability. They are also very easy to make use of, just pull it out your bag, focus on your target and press control button with an accurate reading.

Leave a Comment