Syden – som på et asylmottak der alt er kaos.Søndag ettermiddag ankom vi Rhodos Internasjonale Flyplass.

Ganske raskt fikk vi beskjed om at datasystemet hadde kollapset. Som reisevant tenkte jeg umiddelbart at dette kommer til å ta tid, og at nå er det bare å smøre seg med tålmodighet,  og ikke minst gå i kiosken å kjøpe vann, noe som er smart når temperaturen i avgangshallen er over tretti pluss. Etter en times tid kom en mann og ba oss flytte oss til en luke på den andre siden av avgangshallen der det satt fire blide damer og skrev ut boardingkort og tags til baggasjen for hånd i rasende fart. To timer senere var vårt rutefly på vingene.

Jeg innser at vi var svært heldige, og jeg vet at mange brukte flere døgn på å komme seg hjem. Grunnen til at vi var heldige er selvfølgelig at vi fløy rutefly og ikke charter. Ruteflyene er alltid prioritert fordi de betaler mer for å lande og ta av, og de er også dyrere for de reisende å bruke enn charterflyene.

Nordmenn har dratt til “Syden” siden 60-70-tallet. Jeg husker min første tur til Rhodos i 1972.Da var Rhodos Town en liten by, og de små familiedrevne hotellene var spartanske og det var ikke alltid vann i dusjen og aircondition hadde ingen hørt om. Vi lå på harde brisker og hadde det helt strålende. Vi drakk Retsina og Metaxa og spiste vannmelon, gresk salat og suovlaki og trodde vi var i selve himmelen. Hele dagen lå vi på stranden og smurte oss inn med jordnøttolje som freste på huden så vannblemmene sprakk i sola, men vi hadde ikke hørt om solfaktor eller hudkreft, og å vaske frukt og grønnsaker skjønte vi ikke noe av, så vi satt på do med diaré i noen dager og trodde det skulle være sånn.

Nå lander 200 000 turister på øya hver uke.

Hotellene er fine og fjonge, og nordmenn og andre skandinaver ynder å reise dit, og det elsker å klage på alt. “Hvorfor er det så lite sutring her i år?” spurte jeg min kjære. “Det er jo nesten ikke nordmenn her i år…” svarte han.

Men de som var der var svært høylytte.

Det begynner allerede ved den bugnende frokost-bufféten.

“Å, nå er jeg så lei denne ensformige maten! Kan de ikke variere litt?” høres ofte. At det er seks syv forskjellige typer kjøttpålegg, fire typer ost, kokte egg, stekte egg, eggerøre, omeletter, bacon, pølser, spinat-pai, poteter, stekte og røsti, yoghurt, frukt, brød og rundstykker i all verdens varianter, kaker, syv åtte typer juice, kaffe, te, melk av ulike typer, gratis champagne osv hindrer ikke nordmenn å sukke “Å, jeg er så matlei! Hvorfor har de ikke brunost? Cornflakes?”

Så er det stranden. “Hvorfor er disse solsengene så harde? Hvorfor er sanden så varm? Hvorfor går disse massasje-damene rundt og maser her hele tiden? Hvorfor går disse svarte afrikanerne rundt med armbånd som de vil prakke på oss, og sier “Hakuna Matata” hele tiden, Gud så slitsomt osv.” Og blåser det ikke, er det for varmt, og blåser det er det for mye vind, og hvorfor er bølgene så høye i dag, de var ikke det i går?

Så kommer lunsjen. Man er fremdeles like matlei. “Går det ikke an å variere denne menyen litt? Hvorfor er det sopp på pizzaen? Herre Gud, hvorfor får ikke barna maten først? Hvorfor er kaffen så sterk? Hvorfor har de ikke åttemanns-bord her, vi er på tur sammen? Hva slags øl er dette?”

Jeg tenker, bli hjemme, der er det best. Og er en nordmann virkelig ikke i stand til å si takk når en svett kelner springer beina av seg i tropevarme for å sette maten du rynker på nesen av foran deg. Takk? Takk? Skal jeg takke, jeg betaler jo for dette? Å, er denne kelneren også et menneske med følelser og hørsel?

Denne helgen strandet altså tusen norske turister på Rhodos på grunn av dataproblemer på flyplassen. De måtte sove på solsenger i en resepsjon. De fikk mat og drikke, og vaskehjelpene og alle de ansatte jobbet natt og dag for dem, men det var kaos og ville tilstander, ja noen hevdet at “det var som på et asylmottak der alt er kaos!” og en familie som hadde reist med Ving i 28 år og “hadde aldri opplevd noe slik, men nå skulle de aldri reise med Ving igjen!”

Altså, om du har reist problemfritt med Ving i 28 år ville jeg sende dem en takk. Og når du ikke kommer deg hjem fra en av verdens deiligste øyer, og må bli en dag eller to til er du ikke på et asylmottak, du er på ferie, du blir passet på, og du lever.

Hva med å snu seg, løfte blikket og se utover Middelhavet der folk rømmer for livet fra krig, der små barn og voksne drukner i hundretall? Hva med å skjenke en tanke til dem? Hva med å sende en tanke til foreldrene som løp med barna i armene, men ble slukt av flammene under skogbrannen som nettopp herjet ved Athen? Over hundre mennesker mistet livet i brannen. Hva med å ta innover seg at om du kan reise tre uker til Hellas på ferie to ganger hver sommer og tre uker til Gran Kanaria om vinteren, så er du ganske høyt oppe på næringskjeden og du bør klappe igjen å ta deg ei bolle, eller to!

Og det verste er at TV2 og NRK Dagsrevyen lar disse folka sutre på tv.  Jeg skjemmes.

 Showing 13 comments
 • Eli Frisvold
  Reply

  Lenge siden jeg har vært i “syden” nå (Kanariøyene. Mallorca og Menorca) og ja – etter mine erfaringer var nordmenn De Alle Verste Drittsekkene. (Nei, ikke alle, det hadde jo gått tilbake på oss selv, ha ha.) Kan det ha noe De Norske Verdiene å gjøre?

  PS: jeg har alltid stor glede av å lese dine blogginnlegg. Slike hjelper meg å bevare min forstand.

 • Jokke
  Reply

  Enig i mye av det du skriver. Men hva er verst? De som klager? Eller du/de som klager over folk som klager, for å helliggjøre seg selv? Kona har jobber som guide i sin ”ungdom”, det er absolutt ikke normenn som var ”verst”. Det viker som at det har gått en sport i at normenn påpeker at andre normenn er usiviliserte og ikke kan oppføre seg. Bare for å fremheve seg selv som reisevandte og rutinerte.

 • Sven Henriksen
  Reply

  Hva er verst? Denne kommentaren får man som skribent uansett hva man skriver om. Ja, jeg er reisevant, er det feil? Nordmenn er ikke alltid verst, de verste finnes av alle slag. Klart at at jeg skriver skriver jeg for å forherlige meg selv. Klem til drg Jokke.

 • Kjersti
  Reply

  Veldig bra skrevet (som alltid). Vil bare legge til i disse vanningsforbud-tider her hjemme: Hvordan tror dere grekerne har nok vann? Nok vann til at du som turist bl.a. kan dusje så ofte du vil… De stenger vannet til private hjem 22 timer i døgnet. I perioder så har grekerne kun tilgang på vann mellom klokka 2 og 4 om natten. Har selv bodd på en gresk øy og det første man måtte gjøre klokka 2 var å trekke ned i doen, (hvis man var så heldig å rekke hjem fra jobb i tide, for restaurantene stenger ikke før siste gjest er gått)…

 • Olav-A. Bjørkelund
  Reply

  At vaskedamen jobber og sliter for meg? Skulle bare mangle. At kelneren løper for å gi meg noe jeg egentlig er lei av? Selvfølgelig. Irriterende med de andre rundt meg som også ønsker service! Og takke? Nei det skulle tatt seg ut.

 • Olav-A. Bjørkelund
  Reply

  Verst er de som klager. Uten tvil. Ødelegger for seg, sin familie og de rundt dem. Å skrive om denne utaknemmeligheten og sutringen er ikke å klage, eller helligjøre seg selv. Det er å sette fingen på egoistiske turister som oppfører seg i overkant uakseptabelt.

 • Frøydis
  Reply

  Jeg skjemmes også! Bra skrevet, Sven.

 • Wenche Tømmervik
  Reply

  Jeg har jobbet som charterguide.
  Det du beskriver her er til og med bare det som synes på overflaten. Folk spyr, sloss, mister pass, mister penger, banker kona, banker mannen, banker ungene, det er innsekter på rommet, det er en bille ved bassenget, det er for varmt, for kaldt, for langt, for kort. Listen over utilpasshet er endeløs.
  Og så har man de supersøte som finner rytmen og unner seg en fabelaktig ferie.

 • Roger Skrataas
  Reply

  Meget bra skrevet! Men, jeg synes kommentarene og innhold blir litt sort/hvit …! Vi må ikke glemme at turismen er «Syden sin olje» – de har ikke tilgang til vann i eget hjem kun mellom kl 02-04:00 hele året og vi har vel alle hatt en dårlig dag på jobben, da noen snakker til oss på en «nedlatende» måte. Listen over usmakelige turister og deres eskapader er sikkert lang, men grunnen til at vi ser det i Syden er jo at alle bor «oppåhverandre» I tillegg er det selvfølgelig alltid noen som ikke burde tatt den siste ølen/vinglasset – men, det er det hjemme også. Kvinner og barn blir banket av den (å mange andre grunner….) i Norge også. Det er ingen unnskyldning for å oppføre seg uanstendig, fordi man er i «Syden» men, det er faen meg ikke bare Normenn som er problemet …!

 • Tore Gravdal
  Reply

  Hei.
  Har reist til “syden” 3 ganger i året med Charter og kjenner meg ikke igjen i det du skriver.
  De få gangene jeg har opplevd klaging på mat kommer den fra russere. De lukter på juicen og sniffer i brødet for så å legge alt tilbake på plass. De fyller opp både 2 og 3 fat og spiser kun 1/3 del . Som nordmann føler jeg meg godt i varetatt og både butikkansatte og kelnere ser ut til å sette ekstra pris på oss. Tipser alltid raust om jeg er fornøyd og pruter ALDRI i butikker. Rhodos , Samos , Gran Kanari, Tenerife , Mallorca , Kreta, Kroatia og Kypros har jeg vært og aldri opplevd nordmenn som spesielt kravstore og sure. Mulig jeg har hatt flaks ?

  • Sven Henriksen
   Reply

   Hei! Kanskje du er en av dem jeg sikter til, og derfor ikke legger merke til det? Spøk til side, det er mange hyggelige blide nordmenn på tur ?og så er det noen som utmerker seg. Har jeg skrevet ALLE i min tekst?

 • Brit Ålbotsjord
  Reply

  Jeg har vært på Rhodos mange ganger. Første gang var i 1987. Nydelig øy, god mat og drikke, hyggelige gjestfritt folkeslag. Siste gang jeg besøkte øya var sist høst. Tja, hva skal man si. Meg med resten av reisefølge hadde en super ferie, foruten om flyplassen. Den er gammeldags og tungvint. Akkurat som den var i 1987, men vi kom oss no heim etter laaaange vente køer?

 • Vidar S Nakken
  Reply

  Selv om nordmenn ikke er alene om å være slik, og at det kun er et utvalg nordmenn som er det, så er det ikke greit. Jeg har dessverre opplevd mange nordmenn som er slik. Det er et begrep som definerer det å være som dette, KMM (kos med misnøye).

  Jeg opplevde et norsk par som vi bodde på hotell vegg i vegg med hvor ungene deres hev alt søppel på gulvet, sønnen tømte sågar resten av popkornposen på gulvet før han slapp den også fra seg på gulvet. Jeg sourte moren forsiktig om det var greit at han gjorde dette. Hun kikket rart på meg og sa at de betaler faktisk for vask og renhold, og da må det være lov å rote såpass at vaskedamen har noe å gjøre.

  Jeg har sett mange like grelle eksempler fra både russere og engelskmenn, og jeg har bodd på anlegg sammen med svensker som var så frekke og gjerrige at kelneren viste dem fingeren når de snudde ryggen til, men det forsvarer ikke at vi nordmenn har lov til å være slik også.

  Vi forlanger at de som kommer som gjester til, eller de som skal bli fremtidige beboere i Norge skal oppføre seg på norske premisser og da må vi oppføre oss etter de premisser som gjelder dit vi drar og ikke innbille oss at vi kan gjøre hva vi vil fordi om vi legger igjen penger der.

Leave a Comment