Det er alltid kvinnen som må tilpasse seg, ikke mannen.Nok en gang opplever vi en opphetet debatt om heldekkende klesplagg som niqab og burka.

Meningene er mange og gemyttene hissige. I går ble jeg slettet som venn på Facebook av flere hvite privilegerte voksne kvinner på tross av at jeg ikke liker at noen dekker ansiktet sitt i det offentlige rommet, men er i mot et forbud mot heldekkende plagg. Jeg mener et forbud vil virke mot sin hensikt.

Det er alltid kvinnen som må justere seg. Er det utrygt i nabolaget rådes kvinner til å holde seg inne etter mørkets frembrudd. Skal vi lage en lov som sier: Det er så mange voldtekter her, at vi ser oss nødt til å innføre en lov som forbyr kvinner å gå ut av huset etter klokken 21.00? Hva med å adressere overgriperne??

Jeg vet hva niqaben representerer og symboliserer, og jeg vet at det ikke “bare” er et klesplagg.I den norske debatten mener mange at kvinner som bærer niqab er utsatt for undertrykkelse og tvang, og de samme vil bruke tvang mot kvinner og tvinge dem til å kle av seg. Jeg ser ikke logikken. Og om kvinner er undertrykket og utsatt for tvang er de jo ofre, og da virker det jo ganske urimelig å straffe disse kvinnene ved å innskrenke deres rett til selv å bestemme hva de skal kle på seg.

Flere mener vi må slå hardt ned på denne “ukulturen” for den brer om seg.

Vi tillater jo ikke Finlandshetter eller Ku Klan-hetter i det offenlige rom, hvorfor skal vi tillate niqab? Nå er ikke Finlandshetter og Ku Klux Klan-hetter det vi ser mest av på gaten i Norge, men det forhindrer ikke at Finlandshettene benyttes under bankran og andre forbrytelser, ei heller forsvinner rasistiske holdninger bare fordi vi ikke tillater Ku Klux Klan-kostymer her til lands?

Jeg er sterkt i mot at det er kvinner som straffes, som må justere seg og som tvinges til å tilpasse seg.

Hvorfor ikke gå etter maktutøvere og de som holder denne tvangen og ideologien i hevd? At hvite privilegerte kvinner “ikke orker å se” tildekkede kvinner på gaten kunne ikke bry meg mindre. Disse utsatte kvinnene trenger støtte, jeg sier kvinnene, ikke klesplagget. Og dette er heller ikke en trend som kommer til å spre seg som ild i tørt gress. Det er ytterst få som dekker seg til i Norge.

Så er det noen som mener at noen av oss på den naive venstresiden forherliger disse plaggene som ikke skjønner hva de symboliserer eller betyr. Det stemmer kanskje i noen tilfeller, men veldig mange av oss velger individet og kan leve med plagget, under tvil.

Jeg liker overhodet ikke at folk skjuler ansikt, men jeg er mot et forbud mot niqab og burka. Og det er min rett i et fritt åpent demokrati.

Men som sagt, det er alltid kvinnene som skal straffes.

Hvor mange kamper har vi ikke hatt? Har vi glemt at det for ikke så lenge siden var utenkelig at en kvinne i Norge kunne være prest, biskop, direktør, statsminister, lista er evig lang? Har vi glemt at det ikke er så lenge siden en norsk kvinne ikke kunne gå inn i en kirke uten å dekke til håret? Har vi glemt at homofili først ble lov i 1973? Har vi glemt at kvinner fremdeles ikke tjener det samme som menn?

Men for all del, om du føler trang til å sette en undertrykket kvinne fri ved å rive av henne klærne, feel fri. Men da er du ikke min feminist. Sorry! Og om du tenker det grundig om: Ingen av oss er fri.Showing 4 comments
 • Mona GTA Johansen
  Reply

  Veldig godt beskrevet.

 • mona
  Reply

  Enig i mye av det du skriver men jeg ser at de er mange kvinner som gjerne ønsker å ta av seg disse plaggene men får ikke lov av mannen å gjøre det. Men nå når det er et forbud mot det så kan jo ikke mannen nekte henne å ta den av, og bare bruke hijab. Så for disse kvinnene vil dette forbudet hjelpe.

  • Ken H
   Reply

   Denne vinklingen blir altfor mye oversett. For de kvinnene som gjerne vil vri seg løs fra lenkene så vil et forbud være noe som kan hjelpe dem.

 • Inger Bjørnsvik Larsen
  Reply

  Kjenner flere kvinner i hidjab, men ingen med niqab. Men det jeg ser, handler veldig lite om at “mannen nekter kvinnen” Det er i større grad andre kvinner og den sammenhengen de lever i. At plagget er mer enn et tøystykke er virkelig også for kvinnen. Som føler seg bedre mer ærbar og renere, når de slipper å bli mål og veid i andres øyne, når de går ut i gatene.

  Vi hadde mye av dette her i landet også for ikke så veldig lenge siden. I dag skjer det samme, bare med motsatt fortegn. Når du skal være lekker og lettkledd ute på byen.
  Klær er alltid mer enn tøystykker. De signaliserer hele tiden til omgivelsene.

  Som kvinne, kunne jeg til tider ha lyst til å bære en heldekkende plagg, for å slippe å bli mål og veid. Spesielt det siste, når jeg da kommer i en stor utgave. Fortsatt er kvinner som skal tilpasse seg i ulike miljøene de beveger seg i. Og i kristne menigheter er det fortsatt strenge regler. Ikke skrevne men straffen for å bryte dem er baktalelser og mobbing.
  Husker da Carola bruke thigts på et platecover. Noe som Livets ords medlemmer reagerte på, da hun på den tiden også var medlem der.

  Nei jeg tror ikke det er mange menn som nekter sine koner å kaste plagget. Det er mer andre kvinner i samme miljø, og kvinnen selv som velger, fordi de føler seg mer beskyttet og renere, når de dekker seg til. Noe lov og forbud, kan overhode ikke forandre hva folk føler. Det rekker sannelig med den lissom loven i skolesammenheng. Der det aldri har vært noe problem, som ikke kan løses direkte ut i fra den bestemte situasjonen som i enkelte tilfeller har oppstått.
  Dette er flertallets tyranni mot kvinner generelt, og en veldig liten gruppe,spesielt.

Leave a Comment