Feminisme er noe herk, den skaper ubalanse i samfunnet.Høyresidens nye wonderboy Jordan Peterson dyrkes som en helt av menn i alle aldre. Jeg har aldri sett så mange unge menn sitte med en bok i fanget som nå i 2018, så sånn sett kan man si at den amerikanske psykologen har gitt boken et sårt tiltrengt løft. Unge og ikke så unge slurper i seg de tolv bud for å lykkes i en verden overtatt av feminister.

Selvfølgelig er det alvorlig at gutta henger etter, at de gjør det mye dårligere på skolen enn jentene.

Dette skyldes at de har for få maskuline rollemodeller, sies det. Men når er altså Jordan Peterson på saken og har kastet ut en livbøye til menn i nød. Det er vel og bra at han er ute for å redde alle disse unge menn, men reddes fra hva, og til hva? Å bli som Jordan Peterson kan de aller færreste i Norge,  ikke om du en gang har kommet deg gjennom videregående. Og finnes det en kvikk fix for gutter som har havnet bakpå? Er alle unge gutter en homogen gruppe? Selvfølgelig ikke.

Jeg mener at verden fungerer slik at alle må reise seg opp og ta sine egne kamper. Kvinnene gjorde det, vi homofile gjorde det. Ingen hjalp oss. Det var ingen velkledde amerikanske menn som skrev bøker eller reiste seg opp og trådte støttende til for over hundre år siden da suffragettene gikk ut i gatene og forkynte at nok er nok. Ingen som tok på seg å dekke trykkeutgiftene til løpesedler og annet kostbart materiale for å kunne få spredt det gode budskap. Nei, kvinnene gjorde det helt alene, og ble også motarbeidet av kvinner som fryktet at denne nye feministiske bevegelsen ville gjøre det ugreit for dem i arbeidslivet. Men kvinnene kjempet, og vant fram.Vi homofile gikk også ut i gatene. Helt alene. Ofret familie og venner, mistet jobber og nettverk. Men vi stanget hodet i betongen og gikk mot et mål langt der fremme.. Og vi vant. Seier på seier vant vi. Første homoparaden i Oslo var en spinkel affære, og nå går majoriteten sammen med oss i paraden. Det nytter å kjempe.

Jeg ser enkelte menn sutre over over at ingen står opp for dem. “Hvorfor lager ikke noen en #metoo for oss menn? Vi som har blitt hundset og trakassert av gale kvinner, vi som ikke får treffe barna våre?” leser jeg ofte på sosiale medier, og jeg hører det i selskapslivet. Ja, hvorfor er det ingen som står opp for menn? Nå er Jordan Peterson her. Han selger bøker i bøtter og spann, og menn flokker seg rundt ham for å ta selfies med denne himmelsendte Messias. Det er nesten litt søtt, men lyden av mammon som klinger i kassen overdøver den som skal høres ut som en hestekur for unge villfarne menn.

Jeg ønsker alle unge menn alt godt. Men det er ganske symptomatisk at alarmen går når det er gutta som sakker bakut. For alarmen gikk ikke for kvinner eller skeive. Men menn som har vendt seg til å sitte i førersetet i samfunnet og i den offentlige samtalen sitter nå litt fortumlet og klør seg i hodet. Hva skjedde? Ja, hva skjedde når kvinner er “ekstremt mye deltagende” i arbeidslivet, som jeg så en psykolog skrev her forleden.

Jeg er feminist, jeg er en ihuga forkjemper for like rettigheter for alle mennesker. Også for menn. Men rettigheter er ikke noe som blir gitt deg gratis. Kanskje før i tiden arvet man status og slikt, men i den verden vi lever i nå må rettigheter kjempes fram. Ingen har tatt noe fra de unge mennene, men det er blitt en skjevhet siden jentene har jobbet så hardt. Mulig gutta har fått mye gratis med seg hjemmefra. Du trenger ikke å anstrenge deg så hardt, du er en stor sterk gutt, mens jentene har jobbet på tross av, ikke på grunn av.

Livet er ikke lett. Det har det heller aldri vært, og det skal det heller ikke være.

Spørsmålene vi kanskje bør stille oss er: Hva er det å være vellykket? Er det å kunne forsørge seg selv, tjene egne penger? Eller er det å gjøre en stor karriere? Må alle bli ledere? Må alle jenter bli toppsjefer for å føle at de har lykkes? Kan det være greit for en gutt å bli snekker? Det samme for en jente? Sitte i kassa på Rema, er det en god nok jobb så lenge man tjener penger og greier seg? Er det ok for en mann å bli sykepleier og ikke kirurg, og om han ikke blir kirurg så har han mislykkes? Og er det hersketeknikk å si til unge mennesker at de må lette på stumpen og stå opp for det de vil? Jeg synes ikke det. Go gutta, fine gutta!

Men hører jeg en gang til at feminisme er noe herk som skaper ubalanse i samfunnet blir jeg olm. Feminisme er like rettigheter for alle mennesker. Ferdig snakka.

 

 Leave a Comment

Sven Henriksen | Photo: Pål Laukli