Gå vekk fra mikrofonen, du er mann!I går gjorde alle vi som gikk ut i gatene for å vise vår avsky mot å tukle med en abortlov som har fungert i over førti år et godt stykke arbeid. Jeg var selv en av dem som grep mikrofonen for å fortelle Erna&Co hva jeg mener om å ta fra kvinner og menn retten til selv å bestemme over egen kropp og reproduksjon. Hvorfor jeg nevner menn i siste setning? Jo, fordi det faktisk er like vanskelig, oppskakende og følelsesmessig belastende for en mann som for en kvinne å ta en beslutning om å avslutte et liv som ikke er i stand til å vokse opp av medisinske årsaker. Ja, det er kvinnen som blir gravid, ja, det er kvinnen som skal bære fram eller ikke bære fram barnet, men det er en far her også, det må ikke glemmes.

Kvinnegruppa Ottar mente at menn burde holde kjeft i går, ikke presse seg inn og ta mikrofonen fra kvinner som dette egentlig handler om. Denne problematikken ble utløst av at en mannlig Venstre-politiker ville steppe inn for en kvinnelig partikollega som ble syk. Og derfor gikk Ottar ut på sitt sedvanlige totalitære sett og proklamerte at alle menn burde holde seg unna, gjerne støtte den gode sak, men hold kjeft, for prate det kan mannfolk gjøre en annen dag, f.eks neste helg da det “skal være en demo mot vold mot kvinner. Det er jo menn som slår!” sa en representant fra Ottar på P2 i går morges. I rest my case.

Jeg reagerte kraftig på dette utsagnet, og skrev en status på Facebook som straks ble kommentert av en kvinnelig pressesekretær fra partiet Rødt (Bendikte Pryneid Hansen) som skrev: “Det er kvinner som har laga alle de titalls demonstrasjonene i hele landet, 95% av de som har bidratt til kronerullinga er kvinner og det er kvinners kropp som er på forhandlingsbordet. Men menna må få talerstolen? Cry me a river!”  Altså, det er da virkelig ikke snakk om å ta fra kvinner mikrofonen, snakk om å kuppe arrangementet. Er det noen som kupper dette så er det vel Kvinnegruppa Ottar med sitt totalitære syn? Og et slikt svar er ikke en Rødt-politiker verdig, alvorlig talt.

I går gjorde vi alle en strålende jobb, kvinner som menn. Appeller ble holdt, og folk gikk i tog. Men vi får ikke likestilling og likeverd om totalitære fraksjoner skal bygge murer mellom kjønnene. Jeg trodde faktisk vi var kommet litt lenger enn da jeg var en del av AKP-ML-bevegelsen på 70-tallet da det var helt comme il faut for en kvinne å si til en mann: “Dette skjønner du ikke fordi du er mann!” Og mannen måtte sitte taus å ta i mot.Jeg takker for gårsdagens viktige innsats. Da jeg selv snakket i tre minutter i går var det ikke for å ta fokus som mann, hele mitt fokus var på kvinners rett til å bestemme over egen kropp og reproduksjon. Halvparten av jordens befolkning er kvinner, så det skulle da ellers bare mangle. Og den andre halvparten er visst taletrengte ego-menn som ikke tåler at kvinner tar ordet alene én dag i året. Men det var i går, i dag er i dag, og fremtiden ligger åpen, om vi vil. Skal vi gå den sammen?

IKKE KØDD MED ABORTLOVEN, FOR FAEN!

 Comments
  • Bjørg Rygnestad
    Reply

    Jeg var ikke på det aktuelle arrangementet. Men her jeg deltok i demonstrasjonen, var der godt med menn tilstede. Gjennom alle år med likestillingskamp har da menns deltakelse vært satt pris på. Jeg kan ikke se annet enn at det må styrke saken , også i dette spørsmålet om abortloven , at menn deltar og uttaler seg. Også fra talerstolen. Om det er for å kuppe er det ugreit. Men at vi ellers står sammen om sak , kan da bare være av det gode.

Leave a Comment