Men da gir vi vel bare faen, da dere!Vi har kjørt et strengt regime her i huset de siste to årene. En dyr varmkompost ble innkjøpt til matavfallet. Glass og metall sorteres. Plast i egen dunk, papir i en annen. Batterier i egen kurv og lyspærer i en annen. Selv kontaktlinsene blir ikke spylt ned i toalettet lenger, og det vi kjøper i butikken bæres hjem i egne handlenett, og varene skal ha minst mulig emballasje. Jada, her i huset er vi miljøvennlig.

Kjøttet kjøper vi rett fra bonden. En halv gris. Et lam. Reinkjøtt fra samene oppe på fjellet. Egg fra venner med høns. Elg og annet vilt blir malt til kjøttdeig. Rødt oksekjøtt har vi sluttet med, også billige kyllinger. Her går det i Stange-fugl og økologiske grønnsaker så langt det rekker. Vi er så stolte av oss selv fordi vi legger ned så mye energi i å være miljøvennlig.

Vi prøver å ta toget når vi kan. Selv om vi bor i Nord-Norge og det tar seksten timer til Oslo. Jeg tar bussen til byen så ofte jeg kan, men siden den ikke går på søndager er vi tvunget til å bruke bilen. På grunn av jobben er jeg nødt til å fly. Jeg flyr alt for mye, og det plager meg.

Jeg kjøper ikke billige dritt i klesbutikkene. Kjøper færre og dyrere ting som varer. Om komfyren eller vaskemaskinen ryker leter jeg i Kjøp&Salg-grupper til jeg finner noe brukt. Kjøkkenet skal snart pusses opp. Den tyve år gamle kjøkkeninnredningen skal ikke rives ned og kastes, den skal males om og flikkes på, den kommer til å bli som ny. Bare nye benkeplater skal vi unne oss. Joda, vi er så flinke så.Bær og sopp plukker vi om høsten. Ja, jeg juger ikke. Vi safter og sylter. Brød baker vi en gang i uka, kaker også, når vi vil ha det. Vi dyrker poteter og salat. Rips og solbær fra hagen tas vare på. Urter tørkes og fryses. Jordbæråker har vi. Bærene fryses. Det er utrolig mye du kan få til på en jordlapp. Kudos og voksenpoeng til oss.

Men nå gidder vi ikke mer. Virkelig ikke!

I dag ga departementet sitt ja til å åpne for gruvedrift i Kvalsund. Reindrifta er trua. Og hver time kommer 17 lastebillass med giftig avfall til å bli dumpet i en av landets beste laksefjorder. Torbjørn Røe Isaksen sier at dette er nødvendig for å skaffe kobber til miljøvennlige biler. Hellige makrell, dette er det grønne skiftet som Erna Solberg lovet oss. Det grønne skiftet dere! Hurra!

Nå gir vi snart faen her i huset.

Nå slenger vi plasten sammen med potetskrellet. Lar de tomme makrell i tomat-boksene ligge i samme dunk som papir og tomflasker. Vi gir faen. Vi gidder ikke mer! Ha det bra NSB, SAS, here we come, nå flyr vi. Hva skal vi med den sneglefarten dere driver med! Nei, nå skal vi faen meg sette karbonavtrykk som merkes!

Skal du ha bærepose? Ja, visst faen skal jeg ha bærepose, jeg skal ha to poser, nei tre!!! Bye bye, handlenettet i økologisk bomull. Vi kan da ikke gå rundt å se ut som inntørka SV’ere? Nei, vet du g´hva?

Nå kjører vi på med scampi og avokado. Gir faen i at det er lite miljøvennlig. La humler og bier og andre insekter dø! Hvem bryr seg? Vi har ingen barn. Vi gir blanke. På tv’n står banksjefen og messer om at vi ikke må finne på å avvikle olja for raskt. Nei, kjør på, for ellers vil andre land komme å overta forretningen, og det kan vi ikke ha noe av!

Og hvem bryr seg om de helvetes samene gnåler om reinsdyra? Joik meg en saga! Vi er fucked, og vi bryr oss ikke. Det grønne skiftet kan de ta et annet sted, men ikke her. Vi orker ikke mer.

 Showing 40 comments
 • Eva
  Reply

  Lever i en løgn. En vill en.

 • Karianne
  Reply

  AMEN!

 • Petter Lilleby Fegran
  Reply

  Bra sagt

 • Kjersti Harbitz
  Reply

  Fantastisk herlig skrevet! Takk for at du setter ord på dette.

 • Vanja
  Reply

  En brannfakkel her.

  Prøv å ikke slakte meg med en gang. Jeg ønsker ikke å være et troll. Men kan jeg spørre det spørsmålet vi har stilt oss i kollegiatet:
  Vil vi ha duppeditter med elektronikk? Kommer samfunnet til å ønske seg flere smart-telefoner? “The internet of things” vil ha enda flere duppediter og dingser med elektronikk inn i hjemmene våre.

  Hvis vi tar som utgangspunkt, at ja, samfunnet kommer til å spise seg gjennom og spytte ut større mengder elektronikk de neste 20 årene, og gjenvinning av det som er brukt og kastet ikke har oppnådd status “ideell verden” helt enda – så kommer industrien som lager elektronikken til å trenge råstoffer.

  Dette går det ikke an å stikke under en stol. Jeg også bukket under for press og fikk meg en smart-telefon, enda jeg holdt stand i mange år. Og jeg antar at majoriteten av de som leser denne artikkelen har enten et smartbrett, en PC eller en smart-telefon som de leser dette på. Vi omgir oss med dette, mange av oss i Norge tenker ikke så nøye over hvor dette kommer fra. For så vidt jeg vet, kommer det de har tenkt å utvinne i gruvene i Nussir til å brukes til elektronikk, i stor grad, ikke bare i el-biler.

  Men da bør vi også bli enige med oss selv om hvor vi tenker at råvarene skal komme fra?
  Ei gruve i f.eks. Kongo, eller ei gruve i Norge?

  Gruvene i Kongo (og en del andre steder) har ikke det beste ryktet på seg når det gjelder miljø, arbeider-rettigheter og HMS osv.

  En gruve i Norge har vi *relativt* god kontroll på.

  Nå er det med sjødeponi muligens en ting vi kan diskutere om hvorvidt det er den beste løsningen. Men det som skal legges på sjødeponiet er stort sett det samme som finnes inni fjellet. De tilsetter ikke gifter, sånn i utgangspunktet – *så vidt meg bekjent* (med forbehold om jeg tar feil). Og gruveselskapet har relativt strenge utslippstillatelser å forholde seg til, etter Forurensningsloven.

  Jeg synes ikke denne saken er så svart hvit som deler av norsk miljøbevegelse vil ha det til. Hvis vi vil ha dingser med elektronikk – hvor vil vi at råvarene skal komme fra? Det er et betimelig spørsmål som burde diskuteres veldig mye bredere.
  Kanskje svaret er å kutte drastisk ned på elektronikk. Kanskje svaret ligger mer i “urban mining”. Eller begge deler. Eller kanskje det finnes helt andre løsninger som ikke jeg vet om.

  Vær så snill – ikke gi opp komposteringa! Fortsett med alt det gode arbeidet i heimen! Vær så snill! Tusen tusen takk for innsatsen! Gå gjerne og lenk dere fast i Nussir. Jeg heier egentlig på lenkegjengen. Men da bør vi også være villige til å tenke gjennom om vi virkelig trenger smart-telefon. Og kommer vi frem til at vi gjerne vil ha elektronikk og smart-telefon, da kan vi kanskje tenke gjennom vårt forhold til råvarer en gang til. Å fokusere på “not in my back yard” blir litt snevert her. Det er min synsing.

  • M. Bergh
   Reply

   Bra Vanja!!!

  • Tone Brække
   Reply

   Bra kommentar. Forbruket må ned. Ganske enkelt…og det gjelder ikke bare elektronikk.

  • Svein Johansen
   Reply

   Vil vi ha duppeditter med elektronikk? Svaret er, ja… det vil vi!

  • May
   Reply

   Interessant det du skriver. De aller fleste av oss vil ha godene som f. eks. Smarttelefon, GPS, el-bil, snøskuter og terrengkjøretøy, you name it. Bare produksjonen ikke skjer utenfor vår stuedør. I Kongo og mange andre steder der mange av mineralene utvinnes, er, som du sier, HMS og i varetakelse av miljøet ingen prioritert sak. Jeg har forståelse for at disse inngrepene i naturen og de konsekvensene det får for lokalsamfunnene, føles urettferdig og feil. Men det er verdt å tenke igjennom hvor man selv står i denne sammenhengen, og hva man er villig til ofre av goder for å unngå f. eks. denne gruvedriften. Kanskje er det verdt å gi avkall på goder i det moderne samfunnet for å ivareta reindrift og naturen, men er vi innerst inne villige til det?

  • Alf Erling Skar
   Reply

   Tommel opp, Vanja.

 • Georg Hansen
  Reply

  Om du og alle som er like forbanna på dette som du, husket det om 7 måneder på valgdagen (akkurat som ranet av kystfisket og tilgrisingen med oppdrettsanlegg og fylkessammenslåingen og “nær”-politireformen +++), hadde pipa fort fått en annen lyd.

 • Mari-Ann Grønås
  Reply

  Illusjonisten Erna Solberg med sitt show på vaklende plattform er avslørt for lengst!
  Hvor dum tror de at vi er?
  Kjettinger anskaffet!

 • Anniken
  Reply

  Helt enig, godt skrevet.

 • Terje Dørumsgaard
  Reply

  Men,! scampi er ikke oppdrettsreker, det er norsk sjøkreps. Og den vil vi gjerne fortsatt ha! 😡😄

 • Hanne
  Reply

  På kornet Sven.
  Takk for sist og vi er helt enig og følger på!!!
  Ha en herlig helg

 • Senjamamma
  Reply

  Så imponert over første del av innlegget, dere er virkelig flinke, og jeg har prøvd hardt å være så flink, jeg kildesorterer, og dyrker litt, men ønsker å dyrke mer. Får desverre ikke tak i kjøtt å kjøpe rett fra produsenter, å ferskvare disk fins ikke her jeg bor, så må desverre kjøpe kjøtt godt innpakket i plast…
  Ja man blir oppgitt og frustrert over dumme politikere som gir faen i grønt skifte og neste generasjon, alt de tenker på er økonomien i dag. De driter i fremtiden.
  Men om ingen bryr seg, og alle skal drite i fremtiden, vil aldri noe skje. Så jeg har bedre tro på at vi alle skal gjøre så godt vi kan, påvirke der vi greier å påvirke, og stemme frem en ny regjering ved neste valg.
  De siste årene har tanken på miljøet vokst voldsomt blant folket, og det vokser hele tiden. Ikke så mye og så fort som vi ønsker, men vi har utviklet oss i en positiv retning, vi må ikke snu, vi må fortsette…

 • Thor Follesø
  Reply

  Hold til venstre, så går det rett vest!

 • Øyvind
  Reply

  Plastposer ER mer miljøvennlig enn økologisk bommullsnett da, bare til info.

 • Tore Hansen
  Reply

  Veldig bra skrevet og til ettertanke for noen å en vær…Jeg deler denne på FB 🙂

 • Eli
  Reply

  Skal de her få lov å fortsette og ødelegge for de som skal vokse opp i det her landet ..og på denne kloden..æ e ei gammel dame,så æ skal godt klare mæ,men ka med ongan mine,barnebarna og oldebarna??Hadde æ ikke vært så “veloppdragen” så hadde det vært på sin plass med noen nordnorske gloser!!😡🤢

 • Gudmund Zakariassen
  Reply

  Du i lag med andre har latt deg lure til å tro at du er med på å redde verden om du f.eks kjøper inn et økologisk handlenett. Om du er så opptatt av å redde verden må det være troverdig, ihvertfall utad og det er det jo det du messer. Visste du f.eks at å fremstille såkalt økologisk bomull avgis det CO2 som tilsvarer flere tusen plastnett? Er du opptatt av å redde insekter burde CO2 nivået økes for å gi planter og vekster enda bedre vekstvilkår og flere insekter kan leve i symbiose med vekstene. Jeg er ikke nødvendigvis uenig med deg om at å dumpe giftig?avfall er spesielt lurt i en frisk fiskerik fjor, men her er sakens kjerne. Hvordan skal batterier redde verden om det ikke utvinnes f.eks kobber og lithium som trenger enorme mengder grunnvann osv.osv…Dere som tror at om alle maskiner blir elektriske så blir alt bra er helt nedsnya. Hadde ikke verden latt seg lure av CO2 hysteriet ville ikke gruven hatt liv laga. Dere ber selv om det.

  • Sven Henriksen
   Reply

   Jeg tror ikke at verden lar seg redde av at jeg kjøper et handlenett i økologisk bomull. Jeg har ikke et nett i økologisk bomull, mitt er i plast, som jeg bruker om og om igjen. Takk for nedlatende ord som “dere ber selv om det” – slikt redder klimaet. Yes.

 • Synnøve Irene Kjerstad
  Reply

  og det var det! Bra skrivet!

 • Morten Myrnes
  Reply

  Godt skrevet , og vi får håpe de som virkelig trenger det , leser innlegget 👍🏽
  Men det blir for dumt å gi oss nå , det KOMMER et grønt skifte , men vi trenger noen med vett til å styre landet vårt. Vet ikke helt hvor vi skal hente dem 🤪 men noe må gjøres .
  De vi har hatt til nå , hopper fra det ene «grønne» valget til det andre , helt uten å ha gjort noen som helst slags konsekvens analyse . Kanskje du tar jobben Sven ❓🤗

 • ASEF
  Reply

  Jeg forstår dere. Man blir både rasende og utslitt i dagens verden. Dagens mennesker og politiske ledelse er “hodeløse”. Hvorfor dumpe søppel i en fjord? I vann? Inn – ut-effekt? Forsøpling. Ødelggelse av nærmiljø samt fiskehabitat. Skade på næringskjeden deretter på mennesket. På genetikk. På hormoner. På livet. Hvorfor holde på slik?

  Må man splitte landet og gå tilbake til regionale enheter med selvråderett? Nærhet til eget liv? Norge som nasjon er pådrivere for så mye internasjonal galskap at det må ha med grunnleggende tankesett å gjøre. Norge er ikke lenger for vanlige nordmenn. Norge er blitt “psykedelisk”? Hekta på globalisme=galskap. Noen er blitt som gale.

 • Cathrine
  Reply

  Hvordan kan dere være miljøvennlig når dere spiser fremdeles kjøtt? Å være vegan er det ultimate å kjøre på når det å gjelder å være miljøvennlig. Metan er større enn CO2.

  • Sven Henriksen
   Reply

   Det er jeg uenig i. Jeg kjøper bærekraftig kjøtt, og spiser det, kun det. Ser at veganer spiser avokado, det er ikke det.

  • Wenche-Mari Høgstad
   Reply

   At alle skal være veganer er ikke nødvendigvis viktig for alle. Mange har en kropp som fortsatt har behov for kjøtt, og de må få lov å spise kjøtt så lenge de føler dette er riktig for dem. Selv om jeg nesten ikke spiser kjøtt og selv når jeg slutter helt å spise kjøtt, så kommer jeg aldri til å kalle meg verken veganer eller vegetarianer. Jeg forstår ikke hvorfor alt skal puttes i bås eller puttes i en hylle. La oss heller akseptere alle som de er uten å kalle det verken for det ene eller andre. Det er som det er og sånn er det bare.

 • Audhild
  Reply

  Fullstendig enig!

 • Joe
  Reply

  Spot on!

 • Tommy Stephansen
  Reply

  Økologisk bomull er visstnok det verste for miljøet. Plastposer er minst skadelig for miljøet.
  Se Folkeopplysningen – kort forklart – Plastposer på NRK (får ikke postet lenken her, da bloggen tror det er spam).

 • Skaar
  Reply

  Kapitalismens svøpe – rik, rikere rikest – fuck the rest – and RIP.

 • Hans Hagen
  Reply

  Fint at dere har kommet dere ut av psykosen. Når jeg i tillegg nevner at ett eneste kjøleskip som frakter fisk til Kina for prosessering og deretter frakter den behandlede fisken opp igjen til Europa forurenser mer enn hele Norges bilpark så tenker jeg at du skjønner perspektivet. Eller at de 20 største containerskipene i verden forurenser mer enn hele verdens bilpark. Eller at en batteridrevet Tesla må kjøre 500 000 km for å forurense like lite som en tilsvarende Mercedes på bensin. Da skjønner du at du har blitt lurt eller nærmere bestemt svindlet

  • Ove
   Reply

   Hans Hagen – er du helt 100% sikker på uttalelsen din om Tesla vs. Mercedes på bensin ? Har du blant annet tatt med utbygging av vannkraft til lading fraktet via strømnettet vs. oljeboring, frakt av råolje, raffinering av råoljen og transport til bensinstasjon i det regnestykket…for vi ser oss vel ikke blind på produksjonen av bilen ? https://elbil.no/om-elbil/elbil-energi-og-miljo/

   Containerskip (og skipsfart generelt) har endel svin på skogen…eller havet om en vil si det slik – der har man mye å hente på å kutte ned, utvikle nye former for seil (de holder faktisk på med å teste forskjellige typer seil framdeles) eller – faktisk – elektrisitet !

 • An
  Reply

  Blir metan av å spise som en vegan også..

 • LeNa
  Reply

  Takk! 😘

 • Vera Wangsmo
  Reply

  Sikkert utrolig behagelig for folk å ta denne teksten bokstavelig og gi faen. Jeg forstår frustrasjonen, men vil aldri si at jeg gir faen eller gir opp, med begrunnelse i at andre gjør feil. Jeg ønsker rett og slett ikke å ha på min egen samvittighet at jeg var en av dem som helt bevisst valgte å gi faen i dyr, natur og etterkommernes fremtid. Det er selvfølgelig politikernes ansvar, sammen med dem som har relevant kunnskap, å legge best mulig til rette for at vi lærer å ta vare på dyr og miljø (og dermed oss selv) – men gjør de ikke det, må vi protestere og stemme frem folk og partier som bryr seg! Den blå regjeringen ser ut til å gi faen, i likhet med en litt for stor andel av velgerne deres, dessverre. Altfor mange undervurderer enkeltpersonens makt. Men i det siste har vi heldigvis sett selve motpolen til folk som “gir f”: Greta Thunberg🙏 Ett menneske – som satt der alene i stillhet – som ikke ga faen for fem flate øre – og som dermed nådde en hel verden med sitt budskap. En levende, Gude-sendt Pippi på bare 16 år. Klokere enn alle jeg har møtt noensinne…. Og flere kommer etter. Store demonstrasjoner og skolestreiker er satt i gang, fordi ungdom ble rørt og inspirert av dette ene mennesket, som engasjerte seg helhjertet – ikke bare i ord, men også i HANDLING!🌿 Og hun fortsetter å gjøre det. Greta Thunberg har holdt tale i FN og der påpekt overfor verdenslederne, at de er for umodne “to tell it like it is”. Jeg har ventet på dette et helt liv og jubler!😀 Det er et bevissthetsskifte vi nå ser – og trenger. Neste steg i evolusjonen. For alle har vel lagt merke til det? At evolusjon skjer…, at det er en egen naturlov. Det er dog ikke enkelt å bryte ut av godt innarbeidede, destruktive mønstre, støttet av et system de fleste er blitt avhengige av. Slikt skjer som oftest gjennom smerte. Det må nok beklageligvis mange flere miljøkatastrofer til, samt en lang, vond kamp mot egoismens enorme krefter, før menneskeheten er klare for å leve på en bærekraftig, balansert og hensynsfull måte (globalt). Noe gammelt må raseres for å gi plass til noe nytt🌱

 • Morten
  Reply

  Folk i Norge er så lett lurte at det er nesten komisk, Har alle slutta å tenke sjæl? Virker som om Norge har blitt et enten eller samfunn!!! enten er du med eller mot oss!!! Ufattelig tåpelig innstilling. Bare så det er klart; hele verden dreier seg ikke om det er en gruve i nord Norge som skape grunnlag for jobber og befolkning i tynt befolkede områder. Det handler ikke om kjøtt eller grønt. For mange ensporede mennesker som ikke ser lengre enn til sin egen nesetipp!!! Det er ikke snakk om svart eller hvitt!!! Eller grønt for den saks skyld. Spis fisk, kjøtt, frukt og grønt for i siste ende handler det kun om en ting og da mener jeg ALT, og da handler kun om en ting; BALANSE!!!!

 • Målfrid Elise Aukland
  Reply

  Hei, masse vetuge innlegg her. hva gjør ein når ein møter utfordringer i livet? Dyreinstinktet seier Flykt eller angrip! Flykt om eg trur eg er så svak at eg kommer til å miste livet. Angrip om eg stoler på meg sjøl og det eg står for! Er eg heil ved eller er det utenpåklistra bevissthet? Ingar Grøndahl frå Drammen har arbeidd i mange år med å vekke folk i Norge: Vekk med parlamentarismen, seier han, IKKJE stem på noen. Vi vil ha Folkestyre! Er vi mange nok så lykkes vi.

 • Alf
  Reply

  Tommel opp, Vanja.

Leave a Comment