SVEN HENRIKSEN

Søk
Close this search box.

Den helvetes jula!

Del denne artikkelen

Like sikkert som julekvelden kommer brått på kjerringa kommer det en sak i en eller annen avis om at noen prøver å stjele jula fra oss. Hvem det er er det ikke alltid man makter å presisere, men det ligger i kortene av det er «de andre», les. muslimer som napper i rotnorske tradisjoner for å kunne snikislamisere kongeriket Norge.

I år er det altså Seljord som maktet å gjennomføre dette meningsløse kunststykket ved at noen medlemmer av Jehovas Vitner følte seg støtt av ordene «julemat» og «juleball», og vips så er lokalavisen TA på banen og aner klikk-bonanza for egen blekke. Og like sikkert som redaktøren i Telemark gnir seg i hendene kommer den famøse bloggen til Helge Lurås på banen og forkynner at «Uten tradisjon er vi ferdig som nasjon!», som om hele fedrelandets framtid er avhengig av medister og ribbe, krumkaker og multekrem? Jeg trodde det var olja.

Jeg skal ikke komme med anekdotiske påstander eller generaliseringer, men de muslimene jeg kjenner er glad i både jul og julepynt. De har heller intet ønske om å fjerne julefeiringen selv om de ikke feirer så mye selv. Det Helge Lurås&Co driver med er en krig mot en krig som ikke pågår. pepperkaker og fattigmenn kommer i butikkene i begynnelsen av oktober, marsipanen når ikke å bli tør, og julestjerner og amaryllis råtner ikke på rot. Ikke før Black Friday og Cyber Monday er avviklet settes det store julehelvetet fra markedskreftene i gang med sure panfløyter og bjelleklang.

På sosiale medier fortelles en parallell historie om de 400 000 nordmennene som gruer seg til julen med all dens press om familielykke, kos og ikke minst kjøpepress. Har du ikke råd til den siste modellen av iPhone til barna er du en fattig taper. Og om ikke julehuset skinner med tente lys, kristtorn nisser og syv slag angst er du ikke en å regne med. NAV tar ikke hensyn til at naboen din har laget en portal av lys til sitt Lykkebo der du sitter og lurer på om de kommer til å ta strømmen uken før jul og om du rekker å få stekt den billige ribben fra Rema 1000, et stykke kjøtt du er pålagt å skamme deg over, mens dine FB-venner har bestilt økologisk kalkun fra en liten gård på Jæren.

Og så har du alle barna som gruer seg når de ser far eller mor bærer flaskene inn i huset, flasker som skal få far til å blir sint, eller mor til å slå. Flasker som skal få politiet til å komme på selve julaften, og lille Per eller Elise tenker at de må passe på å være voksne slik at julen blir så god som mulig. Hvem faen vil stjele et sirkus som dette, tenker jeg.

Silk jeg ser det er julen et kommersielt helvete skapt av handelsstanden, og selvfølgelig med god hjelp av oss som løper som blinde mus rett i fella hvert eneste år.

Hva med å slappe litt av, slå av på krava, det blir jul i år også. Og det er ingen som prøver å stjele jula fra oss. Hva med litt stille ettertanke? Litt ydmykhet? Litt takknemlighet for at vi ble født her på soldekket? Litt solidaritet med de som sliter i jula der alt skal være lykke og fred? Livet er ikke alltid lykke og fred.

Jula kan være ømme hender, myke blikk, tårer for de som ble borte i året som ebber ut, sorgen over den tomme stolen, den gråtene søsteren, svigermor som ble enke, blikket på de som famler i mørke. Det er dette lille store medmenneskelige noen prøver å stjele fra oss i denne materialsitiske dansen rundt gullkalven. Det er de ømme blikkene, de myke hendene som er i ferd med å gå tapt. Uten dette er vi fortapt som nasjon. Ikke la det skje.

10 kommentarer

  1. Kjære deg. Det er der beste og fineste stykk tekst jeg har lest i hele år. Tusen hjertlig takk! Og riktig god jul og et flott nytt år!

  2. Du prøver og koke suppe på spiker du også..Du synser rundt i grøten,i håp at folk lar seg lure klikke..Det står faktisk ingenting her,bortsett fra masse ord og bokstaver..

  3. Ja, jeg tenkte også: Her er det en som vil ha klikk og kommentarer – hver førjulstid er det en som trigger indignasjonsmuskelen med komme med påstand om noen vil ta tradisjonene fra oss. Godt kommentert Sven Henriksen, takk!

  4. In many years of teaching, in England and in a nursery in Norway with mainly Muslim children have I ever had a child withdrawn by their parents, with the sole exception of Jehovah’s Witness children. I do make sure that it is made clear that this is why and how Christmas is celebrated by Christians, and we always look at reason why people of all faiths have celebrations. We do sing carols, read the stories and look at a variety of traditions. As I have always taught in a multicultural setting this can be a very enriching experience where we learn from each other. No one can ‘take away’ your traditions. It is up to the individual to take care of them, and perpetuate them, or allow them to change! There are things from my Norwegian childhood that have not been possible to keep, and others which I have kept. And the next generation will develop their own, keeping some discarding others.

  5. Glimrende skrevet! Sannhet fra ende til annen! Det er bare å ta det til seg – dette KAN vi gjøre noe med hvis vi VIL.

  6. Takk, Sven! Som vanlig en innertier (vet ikke riktig hva det er, men har sett det brukt ved lignende anledninger – og det ser jo fint ut…) Dine innlegg er gode og tankevekkende på alle måter, og jeg krysser fingrene for at de kommer ofte!
    mvh og ønsker om en god jul!
    Steinar Hjemås

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *