SVEN HENRIKSEN

Søk
Close this search box.

De uskrevne reglene på Facebook du bør vite om.

Del denne artikkelen

En forfatter jeg kjenner skrev for noen år siden at han mente de fleste mennesker er på sosiale medier for å bli krenket, fornærmet eller hetset. Noen ganger har jeg følelsen av at han har rett fordi man støter stadig på ømskinnede og rasende mennesker her inne som tar ting opp i verste mening.

Rene ord er vanskelige å tolke når de ikke kommer sammen med tonefall, mimikk og øyekontakt.

Jeg sliter ofte selv med å tolke i hvilket ærende folk kommer når de kommenterer. Hva betyr f eks et smilefjes med tårer som flommer ut av øyene? Ler de av meg, eller gråter de? Vanskelig å vite. Og hvorfor disse smilefjesene, kan ikke ordene tale for seg selv. Nei, ikke på SoMe.

Som fastboende på sosiale medier de siste femten år har jeg oppdaget at det finnes mange uskrevne regler du bør vite om for at ingen skal le av deg bak ryggen din. Du kan f eks ikke være en seriøs aktivist, være opptatt av flyktninger og slikt om du av og til også tøyser litt eller legger ut sånne tulleting.

Her inne må man være konsekvent, ikke litt av hvert. Man må også holde seg til sitt politiske ståsted, og ikke vingle litt hit eller dit. En jævla sosialist må aldri si noe positivt om Erna Solberg uansett hva hun måtte gjøre. Og en Høyrevelger må ikke si noe pent om Audun Lysbakken, selv ikke om han hadde løst kreftgåten eller fikset klimakrisen. Man kan til nød si at ok, det var bra, men «alt for lite, og alt for sent!»

Og om du ser at noen liker «The Crown» må du starte en illsint debatt om monarkiet, og skrike at du hater den jævla serien selv om du ikke har sett mer en halv episode. En vittig venn av meg sa en gang: «Jeg har ikke lest boken, men jeg liker den ikke.»

Og her er vi ved det farligste man kan gjøre på Facebook, du må ALDRI kun komme med ren ros, det må være et ris bak speilet. Om du sier at noen er pen på håret etter et frisørbesøk, må du samtidig nevne at det var godt «du fikk farget den grusomme etterveksten du har gått med alt for lenge nå!» Og du må aldri være helt enig. Om noen sier at det regner i Bergen, da må du straks ile til å si at det hagler som faen i Ålesund.

Du må også vokte deg for å legge ut for mange bilder av deg selv, da særlig selfies. Seriøse mennesker liker ikke å bli tatt bilde av, og de hater å måtte se bilder av seg selv. Seriøse mennesker som vil bli tatt på alvor på sosiale medier poster ikke bilder av seg selv, og aldri bilder av maten de skal spise. Det er latterlig og et brudd på en uskreven regel.

Selv skuespillere som lever av ansiktet sitt må passe seg for å legge ut for mye bilder.

Du kan til nød poste et bilde om du legger ved en forklaring som: «Nei, men se hva jeg fikk fra sminkøren på innspillingen av «Lillyhammer», her er et bilde av meg og Little Steven! Bløsh altså, men dette har jeg ikke sett!» eller «Gud’a meg, nå er det mye meg i monitor, men jeg må bare poste dette bildet av meg og Ghita Nørby. Hun var så søt mot meg…bløsh, dette er litt i overkant, for jeg poster aldri sånt. Unnskyld.»

Men ikke poste selfies i søkk og kav, da mister du kred og blir en aldrende mannlig Sophie Elise som fremstår som patetisk, eller et panisk kvinnfolk som ikke kan begrense sin egen selvopptatthet. Dessuten sier all forskning at personer som poster masse bilder av seg selv higer etter synlighet og lider av mentale forstyrrelser. Og det er ikke bra. Og at skuespillere og artister ønsker å være synlig er noe de sporenstreks bør slutte med. Ok?

En annen viktig regel på Facebook er at du aldri må være ærlig eller for direkte. Selv om du hater en kollega må du ønske hen gratulerer med dagen med digitale blomster og hjerter og kalle dem «fineste du..» til du kjenner lukten av oppkast i munnen. Og ikke dele for mye politikk og sånn fordi det er så slitsomt. Og du må for all del ikke snakke dritt om byen du bor i, det er som å skrive under sin egen dødsdom.

I løpet av 2020 har også en del strenge koronaregler hjemsøkt Facebook. Du bør ha lagt ut minst et bilde av deg selv med munnbind. Gjerne bilder av hele munnbindsamlingen. Det er viktig at munnbindet sitter korrekt. (Her er det unntak for regelen om selfies) Du bør også ha profilbilde med ramme der du forteller verden at du skal ta vaksinen med en status der du forkynner at «jeg tar en for laget!» Du må huske å slå hardt ned på de som er bittelitt skeptiske til vaksinen fra Astra Zeneca, for disse villfarne menneskene er blitt radikalisert av Kari Jaquesson eller Henriette Lien.

Så bør du daglig melde fra om hvor mange du så på matbutikken uten munnbind. Det spiller ingen rolle at din kommune ikke har innført påbud om å bruke munnbind, for på Facebook gjelder det en regel som heter «for sikkerhets skyld» i alle tilfeller av tvil. Og her inne er vi alle enige om at «folk flest gir faen». Og om noen skulle lure på hvorfor du virrer rundt i matbutikken og teller folk uten munnbind, står det i de uskrevne forskriftene til sosiale medier at slikt er en klar grunn til å blokkere folk som kverulerer på en slik måte.

For å summerer opp, hovedregelen er å være negativ. Ikke stole på noen. Ikke være enige med noen. Finn minst fem feil i alt alle skriver, og din suksess på sosiale medier vil være et faktum. Lik og del, som de sier på den andre sider av virkeligheten.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *