SVEN HENRIKSEN

Søk
Close this search box.

Lurer du på hvordan jeg har det nå, Bent Høie?

Del denne artikkelen

I løpet av den siste uken har jeg øvd og terpet, lært meg nye sanger som jeg skulle fremføre i morgen. Men sent i går kveld kom beskjeden på nok en pressekonferanse: Alle innendørs arrangementer er avlyst.

Ikke en gang ord som teater, konserter, eller kulturarrangementer greide du å si i går, Bent Høie. Vi ble nok en gang rasket sammen under grupperingen «bingohaller, fornøyelsesparker og lignende…»

Det er respektløst og sårende for oss, en svær yrkesgruppe i ulike sjangre og fagfelt som har vært hardt rammet i over et år nå. Du kunne i det minste sendt en hilsen til oss også, ikke bare til hyttefolket som har vært diskutert opp og i mente i dagevis. Jeg håper noen gidder å synge for deg når det røyner på. Jeg håper virkelig det.

For vi er gode å ha når livet butter. Da griper man til ord og toner, og vi kommer med trøst i hendene, forløser og utløser tårer og hardt tiltrengt  latter som gir mennesker trøst og et hvileskjær i en til tider tøff hverdag.   For vi er faktisk  yrkesfolk i en stor næring som leverer kultur i alle sjangre til det norske folk. Så det vi driver med er ikke en hobby, det er et yrke, og ikke glasuren på kaken når alle er mette og fornøyde og alt annet er betalt.

Ja, jeg skjønner at det er vanskelig å spå for fremtiden, at hovedanliggende nå er å slå ned smitten, få vaskinert folket, og så få samfunnet i gang igjen. Men i mellomtiden er det faktisk også politikernes ansvar å se helheten og alle nyansene i folket, sette seg inn i ulike virkeligheter og ståsteder, og derfor ikke snakke til det norske folket som om vi er en homogen masse som bare ønsker å gå på ski eller komme oss til hytta i påsken.

Vi i kulturfeltet ønsker å bli sett, regnet med, respektert, snakket til, men først og fremt ønsker vi muligheten til å begynne å jobbe igjen. Vi har også regninger som forfaller, lån som skal betales, og mange av oss blir ikke truffet av kompensasjon eller andre ytelser fra staten. Så jeg synes sittende regjering bør slutte med å overse oss, og når vi en sjelden gang nevnes er det for å skryte av alle pengene dere kaster etter oss.

Så ved neste pressekonferanse, Bent, Erna, Abid, Iselin og resten av gjengen, synes jeg dere bør spørre hvordan vi har det, gi oss et klapp på skulderen, si at dere gleder dere til å se oss på scenen igjen.

For øyeblikket er det ingen selvfølge at vi vil stå der. Det er mørkt for mange nå.  Og den kulturen dere konsumerer på Netflix og HBO er laget av slike som oss. Tenk om skjermene skulle bli svarte?
Men for øyeblikket regnes ikke en dansk skuespiller som viktig nok til å komme hit til landet, og en stor produksjon har stoppet opp. Det sier alt om hva dere mener vi bidrar til i samfunnet. Litt som bingohaller og lignende? Godt at kulturministeren fikk tatt en selfie med Tom Cruise, det er da alltids noe.

God påske, på hytta da dere.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *