SVEN HENRIKSEN

Søk
Close this search box.

Se, han smiler!

Del denne artikkelen

Selv fire uker etter at tannlegen er ferdig med arbeidet i munnen min kan jeg ikke hjelpe for det. Fremdeles flyr hånden automatisk opp for å dekke munnen når jeg ler eller smiler. Det er en innøvd refleks, en automatikk i ryggraden; ikke smile med munnen åpen, ikke la noen se de stygge tennene mine! Ikke smile med åpen munn på scenen eller foran kamera, ja, det har vært et helvete i flere år å ikke hatt råd til å gjøre noe med tennene som faller ut på grunn av en arvelig sykdom i tannkjøttet.

Tennene har plaget meg nesten et helt liv. Allerede i tjueårene begynte en av fortennene å bevege på seg, og jeg skjønte at noe var alvorlig galt. Så endelig, med penger i banken, og litt støtte fra det offentlige gikk jeg i gang og reparere skaden hos en tannlege jeg stolte på. Og for de som ikke skjønner hvor stort dette er, det er en befriende lykkefølelse å kunne smile et stort bredt smil til venner og fremmede. Det er nesten som å ha blitt et nytt menneske.

Tennene er en del av kroppen, men de regnes ikke som det av helsevesenet. Heldigvis har flere partier begynt å røre på seg for å gjøre noe med dette. Dårlig tannhelse påvirker allmenntilstanden og helsen ellers, både psykisk og fysisk. Noen ganger har jeg hatt så lav selvfølelse at jeg ikke ha orket å stille opp på prøvefilminger og andre jobbrelaterte utfordringer fordi jeg har følt meg så stygg og ubrukelig. Det er en tøft å leve av å synge og snakke, og å ha så vondt i munnen at man nesten ikke har vært i stand til å spise.

Så kan man spørre seg, hvorfor lot jeg det gå så langt? Vel, et langt liv som løsarbeider innen kulturlivet har ikke alltid vært en hverdag av velstand og mye penger, og årene har gått. Heldigvis kom det en pause under koronaen slik at jeg kunne trekke ut tenner, fikse og ordne, uten å tenke på at jeg skulle spille forestillinger. Og nå etter et års oppussing av «spisestuen» smiler Henriksen til verden, og verden smiler tilbake. Det er en fryd.

Så kjære politikere, alle bør har rett til god tannhelse. Få tennene inn som en del av kroppen, og la folk slippe å lide mer enn nødvendig på grunn av dårlige tenner. Jeg takker tannlegen for mitt nye smil. Og ønsker god sommer til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *