SVEN HENRIKSEN

Søk
Close this search box.

Mine vurderinger er ikke gjort på faglig grunnlag, og jeg innrømmer det.

Del denne artikkelen

En helhetlig vurdering. Hvor ofte har vi ikke hørt disse ordene i løpet av de to siste årene? En helhetlig vurdering altså. Men hva betyr det? Hvilken helhet er vurdert, og hva har denne helhetlige vurderingen vektlagt når den har landet på sine beslutninger. Det er faktisk helt umulig å få vite det uansett hvem og hvor mange ganger man spør. Det er gjort en helhetlig vurdering. Og vi sitter der, like kloke, eller dumme.

I starten. For lenge siden. I 2020. Da var det å stille et kritisk spørsmål nesten på linje med landssvik. Jeg husker den famøse kvelden da en kvinne satt på Debatten og forkynte at Blücher var på vei inn Oslofjorden og 150 000 nordmenn ville dø i nær fremtid. Noen ensomme svaler rakk opp hånden og sa, hallo, dette kan da ikke stemme? Og de fikk straks beskjed om å holde kjeft.

Heldigvis skjedde det ikke. 150 000 mennesker døde ikke i Norge i 2020. Vi er i skrivende stund, nesten to år senere på 1307 døde av eller med Covid-19. Og siste døgn har vi satt en ny smitterekord på 7921 smittede, og tross det er det 21 færre innlagte på sykehus enn i går. Men dette kan selvfølgelig forandre seg.

Jeg er ikke ekspert på virus, og vil ikke påstå at jeg er det, men jeg har sans for logikk, og tror ikke nødvendigvis blindt på alt politikere og andre forteller meg. Og som skribent og skuespiller lytter jeg bak ordene når noen snakker eller skriver. Det finnes alltid en undertekst, en hvit eller svart løgn, eller i det minste bortforklaringer eller omtrentligheter.

Tilbake til en helhetlig vurdering. Hvem, hva, hvor? Om det er blitt gjort en helhetlig vurdering kan jeg ikke forstå annet enn at alle bransjer, det offentlige rom, næringer, skoler og alle steder der mennesker ferdes er blitt vurdert hver for seg, for så å fatte en helhetlig vurdering som går ut på å stenge ned det som smerter minst for færrest mennesker?

I Debatten på NRK i går kveld sa FHI’s representant noe interessant. Han sa: Vi vet at når alkohol kommer i glasset, musikken skrus opp, så blir meteren stadig mindre. (fritt etter minnet)

Og på grunnlag av denne «sannheten» innføres skjenkestopp over hele landet. Det er no mercy om du driver en Michelin-restaurant med to stjerner i boka eller en pub i Kjøllefjord. (elsker Kjøllefjord) Kranene er stengt, basta! Alkohol fører ikke bare til karaoke, men også stor oppblomstring av smitte. Selvfølgelig kan det skje, kristne treff i Bibelbeltet kan også det, som alt mulig annet, det handler vel om hvordan man ter seg, og hvem som arrangerer, og hvordan de forholder seg til regelverk og restriksjoner. Men regjeringen stoler altså ikke på folk i denne bransjen.

Regjeringen stoler mer på IKEA, på Oslo City, City Nord, Steen&Strøm og Storosenteret. Da Nakstad ble spurt om hvorfor alle de store kjøpesentrene fikk holde åpent mens kirker og teatre måtte avlyse eller begrense publikumsantallet til et minimum sa han at kjøpesentre og den bransjen er drillet i smittevern, og tar alle forholdsregler. Han sa også at det er tatt en vurdering på hva som smerter mest for samfunnet å stenge ned.

Det kan ikke bety annet enn at myndighetene ikke stoler på verken kirken eller kulturlivet. Men for all del, julegavene må i hus. Så får vi ta sang, musikk, bønn og kirkekonserter en annen gang når det passer litt bedre. Det rimer ikke, og det rammer så helvetes inni gamperævva skjevt.

Som sagt, jeg er ikke ekspert på smitte, men jeg finner ingen logikk i det som bestemmes. Og det jeg skremmes mest av er alle de som sitter på sosiale medier og jamrer over at politikere blir kjørt så hardt i debatter. At journalistene er frekke og har tatt for mye Møllers tran.

Det er faktisk en demokratisk rettighet å stille spørsmål til det som tas av politiske beslutninger. Og det nytter ikke å komme med, men ikke akkurat nå, nå har vi viktigere ting å ta oss av!

Ja, vi har viktige ting å ta oss av. Vi må redde arbeidsplasser. Vi må komme oss gjennom dette. Vi tok da for pokker ikke tre vaksiner for å sitte inne å skjære tenner? Og vi må bare håpe at mutantene som kommer ikke vil bli verre. Men vi kan ikke kjøre hele samfunnet på rævva med for-sikkerhets-skyld-vedtak og panikk-restriksjoner uten å vite om det er hold i det.

2 kommentarer

  1. Du har lov til å tenke selv,
    MEN; Demokrati innebærer at fellesskapet har delegert avgjørelsene til noen få på vegne av oss alle,
    OG, det finnes ikke noe objektivt fasit-svar på hvordan vi skal handle i alle situasjoner. Noen ganger må man faktisk gjøre en helhetlig vurdering om hvordan man skal veie usammenlignbare størrelser, som smitte, økonomi, sosiale forhold osv.
    DESSUTEN; i slike situasjoner trenger vi en samlet strategi og koordinert handling. Dersom alle skulle gjøre som de fant det for godt, ville det føre til at et hvert forsøk på koordinerte mottiltak ift. en pandemi, var nytteløst.

    1. Hei. Det var da et svært dramatisk svar med versaler og det hele. Selvfølgelig må noen bestemme på vegne av fellesskapet, og jeg hevder da slett ikke at alle skal løpe rundt å gjøre som de vil. Men når man stenger ned noe, bør det finnes et svar på hvorfor, et forståelig svar. og om et svar ikke finnes, så bør man si at man tror, ikke vet. Vennlig hilsen Sven.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *